Az [origo]-val versenyezne az MTI új hírportálja

Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója részt vesz a Korrektúra 2010 című médiakonferencián Tihanyban
Vágólapra másolva!
Az MTI hírcentruma fogja gyártani a jövőben az összes közszolgálati adó hírműsorait, de internetes portált is indítanak. A pártok arányuknak és "fontosságuknak" megfelelően szerepelnek majd a hírekben. A Duna Tv kulturális csatorna lesz, az M2-re gyerekműsorokat terveznek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Távirati Irodán belül létrejövő hírcentrum fogja előállítani a közszolgálati híreket, itt gyártják majd a Duna TV és az MTV Híradóját, illetve a Magyar Rádió Krónikáját is - mondta Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója a Korrektúra 2010 médiakonferencia zárónapján, szerdán Tihanyban. A Duna TV és az MTV vezetője is cáfolta, hogy az átalakítás azonnali leépítésekkel járna.

A hírcentrum egy központi hírportált is indít, ami Belénessy szerint két éven belül vezető köszolgálati médiává válhat. "Olyan portált kell csinálni, amely versenyre kel az [origo]-val és az Index-szel" - mondta Belénessy. Elmondta, hogy az mti.hu szolgáltatja majd a híreket, a Magyar Televízió, a Duna Tv és a Magyar Rádió internetes oldalai pedig egyéb tartalmakat közölnek majd, de követhetők lesznek rajtuk a csatornák élő adásai is. A tervek szerint a portálon lesz blog is, de azt egyelőre még mérlegelik, hogy beengedik-e a kommenteket. A közszolgálati híreket 2011 második negyedévétől ingyenesen adják a többi sajtóterméknek, Belénessy szerint a pártok arányuknak és fontosságuknak megfelelően szerepelnek majd a hírekben.

Kultúra, gyerekműsorok és kevesebb zene

Az új törvényi szabályozás értelmében csak az előállított tartalommal kell foglalkozni, mivel normatív, vagyis a feladatok mellé rendelt támogatással fognak rendelkezni a közmédiumok - hangsúlyozta az MTI vezetője.

Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója szerint a kettes csatornára gyermek- és ifjúsági műsorokat képzeltek el, de a végleges tartalomról majd csak a közszolgálati kódex alapján döntenek. A Duna Tv-nél az új vezérigazgató, Ókovács Szilveszter szerint az a legizgalmasabb kérdés, hogy hogyan tudnak kialakítani "egy valódi kulturális csatornát". Ókovács szerint a Duna Tv-nek a magyar kultúrát kell archiválnia, példaként azt mondta, hogy koncertek élő közvetítését is el tudja képzelni, akár a Magyar Rádióval együttműködve.

A Petőfi Rádió műsorstruktúrájának esetleges átalakítását firtató kérdésre Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója úgy válaszolt, hogy a Petőfiben nem az elnevezés, hanem a tartalom a lényeg. Kifejtette: a Petőfi jelenlegi struktúrája "sok mindent be tud még fogadni, sokat lehet még a hallgatóknak kínálni, de nem biztos, hogy zenében."