Bővítik az esti díszkivilágítást Budapesten

Vágólapra másolva!
Az újpesti Károlyi szobor, a Kazinczy utcai ortodox zsinagóga is díszkivilágítást kap sok más épület és műalkotás mellett a fővárosi közgyűlés szerdai döntése értelmében. A javaslat indoklása szerint a díszkivilágítás költség ugyan, de egyben turisztikai vonzerőt is jelent.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy újabb, Budapest városképét meghatározó díszkivilágítást kap több közterület, illetve köztéri alkotás. Az indoklás szerint Budapest kiemelkedően szép esti díszkivilágítása nem csak költség a főváros számára, hanem turisztikai bevételt is hoz, és - mint írták - a város éjszakai panorámája díszkivilágítás nélkül élvezhetetlen lenne.

A megvilágítandó alkotások, illetve közterületek között van az I. kerületi Horváth kertben a Déryné szobor, a Szarvas téri Kitelepítettek emlékműve és a Szilágyi Dezső téren álló Petz Samu kút. A IV. kerületben díszkivilágítást kap gróf Károlyi István szobra a Szent István téren, a trianoni döntés következményeinek emléket állító Anyai fájdalom szobra, valamint a református templom.

Kivilágítják esténként az V. kerületi Fővám tér, a Március 15-e tér, a Károly körút, továbbá a Kálvin téri metrókijárók is "díszítő jellegű" világítást kapnak. A VII. kerületi Kazinczy utcai ortodox zsinagóga is díszkivilágítást kap, ahogy a VIII. kerületi Baross Gábor szobor, a IX. kerületi Csarnok tér és a XII. kerületi Sota Rusztavelli szobra a Virányos úton.