Devecserben 69 család elégedtelen a házukért kínált összeggel

Vágólapra másolva!
A tulajdonviszonyok tisztázása után kiderült, hogy a korábban gondoltnál több, 248 ingatlant kell lebontani. Az újjáépítési központ parancsnoka szerint 69 család elégedetlen az értékbecslés eredményével, és új szakértőt kért. A károsultak többsége még nem döntötte el, hogy új lakásba költözne, vagy használtat vásárolna.
Vágólapra másolva!

A korábban bejelentett 225 helyett 248 ingatlant kell elbontani a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka, Muhoray Árpád, aki szerint 69 család nem fogadta el az értékbecslést és kért új szakértőket.

Az iszapömlésben megsérült 275 devecseri ingatlan értékbecslését a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara csoportja végezte a Belügyminisztérium megbízásából, és összeállította a házakról a tulajdoni lapot és fényképet is tartalmazó értékbecslési adatlapokat. Az ingatlanszakértők sok helyen tisztázatlan tulajdonviszonyokkal és pontatlan földhivatali bejegyzésekkel találkoztak, a helyrajzi számok pontosítása után az elbontandó ingatlanok száma 225-ről 248-ra nőtt.

A központ jogi munkacsoportjával történt egyeztetéseken 69 család nem fogadta el a megállapított árat, az ő ingatlanjaikat a szakértők újra felmérik. A jogi munkacsoport szerdáig 230 devecseri károsulttal egyeztetett, közülük 36-an új építésű házba költöznének, 37 család használt lakás vásárlását kérte, a többség azonban még nem döntött. A katasztrófa által érintett három településen - Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - összesen 284 házat kell lebontani, a tulajdonosok közül eddig 51 család jelezte, hogy az újonnan épülő lakóparkba költözne.

A parancsnok szerint a Kolontáron épülő kettes gát készültsége 40 százalékos, a hatvan méter hosszú résfala elkészült. Az időjárástól is függ, hogy mikor készülhet el a másfél kilométer hosszú védmű. A héten a gát további 320 méteres szakaszán végeztek a betonozással, és újabb 120 méteren kiásták a beton alapjául szolgáló árkot. A tervezett gát északi végénél 150 méter hosszan megemelték a kavicságyat. A devecseri kastélypark mentesítésén és a somlóvásárhelyi telkek megtisztításán továbbra is csaknem háromszáz ember dolgozik 214 technikai eszköz és munkagép segítségével.