GfK: Csopakon élnek a leggazdagabbak, Tiszabőn a legszegényebbek

Vágólapra másolva!
Csopakon élnek a legtehetősebbek az ezer főnél nagyobb települések közül az általános vásárlóerő alapján a GfK Hungária Piackutató Intézet tanulmánya szerint, a község vásárlóerő indexe 36,8 százalékponttal haladja meg az országos átlagot. A legkisebb jövedelemmel Tiszabőn rendelkeznek, az országos átlag mindössze 41,6 százaléka a település vásárlóerő indexe.
Vágólapra másolva!

"Az ezer főnél nagyobb települések közül a legtehetősebbek Csopakon élnek, míg a legkisebb elkölthető jövedelemmel Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn lakók rendelkeznek" - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet az általános vásárlóerőről készített térképe alapján.

Az intézet szerint a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező Csopakot Telki, Budaörs, Tiszaújváros és Üröm követi. A legkisebbel rendelkezők pedig - az ezer főnél nagyobb települések sorában - Tiszabő mellett Alsószentmárton, Szendrőlád, Kántorjánosi és Vilmány.

"A megyei lista szerint Budapesten a legnagyobb az egy főre jutó vásárlóerő, őt Fejér megye követi, míg a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A sorrendet a GfK Hungária az általános vásárlóerő index alapján állapítja meg. A mutatóban a 100 százalékot az országos átlag adja" - mondta Kui János, a GfK Hungária kereskedelmi szektor menedzsere.

"Az index számításában a Központi Statisztikai Hivatal kereseti, ellátottsági, az APEH jövedelemstatisztikai és más adatokat, valamint kikérdezés eredményeit veszik figyelembe különböző súlyok alapján" - tette hozzá. A GfK szerint Csopakon az általános vásárlóerő index 136,8 százalék, Tiszabőn pedig mindössze 41,6 százalék.

Kui János szerint a két évvel korábbi vizsgálatban Csenyéte volt a legszegényebb az ezer főnél nagyobb települések között. Az akkori 37,6 százalékos mutatóhoz képest Tiszabő 41,6 százalékos indexe előrelépést jelez az országos átlag felé.

A megyéket tekintve élen álló Budapest mutatója 133,6 százalék, az azt követő Fejér megye már közelít az országos átlaghoz a 109,0 százalékos indexszel. A legnagyobb nehézségekkel - az ezer főnél több lakossal rendelkező településeket figyelembe véve - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében küzdenek, ott az általános vásárlóerő index jócskán elmarad az országos átlagtól, mindössze 75,4 százalék.