Három alkalmazott ellen emelnének vádat az Aquaworld-baleset miatt

Vágólapra másolva!
Vádemelést javasol a rendőrség a fővárosi Aquaworldben történt tavalyi baleset miatt, amelyben egy 9 éves kisfiú vesztette életét. A gyerek a szörfmedence aknájába, a gépek közé esett, a nyomozók szerint kivitelezési hiba miatt nem zárt megfelelően az aknafedél. Három férfi ellen emelnének vádat, valamennyien a fürdő alkalmazottjai.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal zárta le a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a fővárosi Aquaworldben 2009 júliusában történt baleset miatt indult nyomozást. A balesetben egy 9 éves kisfiú halt meg, mert beleesett a szörfmedence szerelőaknájába.

A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt három férfi ellen rendelt el nyomozást: a fürdő egyik diszpécserét, műszaki szakemberét, továbbá egy vezető beosztásban lévő munkatársát hallgatták ki gyanúsítottként. A BRFK az [origo]-nak elmondta: mindhármukkal szemben vádemelést javasolnak.

Az eljárás során a fürdő vendégeit, alkalmazottakat, kivitelezőket, illetve karbantartást végző munkatársakat is kikérdezték, szakértőket rendeltek ki, valamint lefoglaltak minden iratot, amely a medence kivitelezésével, üzembe helyezésével és üzemeltetésével kapcsolatban volt.

A BRFK szerint megállapítható, hogy a "szörfmedence szerelőaknájának fedele nem a terveknek megfelelően lett kivitelezve", és ez összefüggésbe hozható azzal, hogy később meghibásodott. "A zárak deformálódtak, majd kiestek, így a fedőlap zárása megszűnt, ami a balesethez vezetett, mely megelőzhető lett volna, ha a hibát időben megszüntetik" - olvasható a rendőrség közleményében. A nyomozóhatóság ezért vádemelési javaslatot tett a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészségnek.

Az Aquaworld a sajtóból értesült arról, hogy a nyomozás lezárult, és az eljárás ügyészi szakba léphet, az ügy jogerős bírósági lezárásáig információ hiányában nem kívánunk nyilatkozni - mondta az [origo]-nak Herczeg Attila, a cég marketing és kommunikációs igazgatója szerda délután. Ennél többet nem kívánt hozzáfűzni arra a kérdésre sem, hogy a három férfi megegyezik-e azokkal az alkalmazottakkal, akiket az Aquaworld a baleset után elbocsátott. Arra sem kívánt reagálni, hogy a rendőrség szerint kivitelezési hiba miatt halt meg a kisfiú.

A tavaly nyári baleset után az [origo]-nak a fürdő több alkalmazottja is azt állította, hogy a fedél rosszul volt rögzítve, ezt a baleset napján egy olvasónk még le is fényképezte, az ügyről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja el.