Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács várható ellehetetlenítését kritizálja az Economist című lap budapesti tudósítója, és párhuzamot von a magyar kormány intézkedései, valamint a tekintélyelvű venezuelai vezető, Hugo Chávez között. A tekintélyes brit lap blogjában megjelent írás szerint rossz üzenet a független szervezet felszámolása, és ezzel végső soron a devizahitelben eladósodott választók is rosszul járhatnak.
Vágólapra másolva!

"Egyre hangosabban szólnak a vészcsengők Magyarországon" - írja az Economist budapesti tudósítója a hetilap honlapján vezetett blogban. A világ egyik legtekintélyesebb gazdasági-politikai lapjának munkatársának bejegyzése azokról a kritikákról szól, amelyek szerint a Fidesz-kormány korlátozza a független intézmények hatáskörét.

A tudósító felidézi, hogy a párt politikusa került az Állami Számvevőszék élére és az államfői posztra, hogy a kormánypártok szűkítették az Alkotmánybíróság hatáskörét, és ide sorolja azt a legfrissebb intézkedést is, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjait kényszerítik az állami rendszerbe való átlépésre.

A tudósító részletesen foglalkozik a Költségvetési Tanács tervezett ellehetetlenítésével, amelyről azt írja, hogy "ez talán már túlzás". Egy fideszes képviselő, Varga József terjesztett be egy olyan módosítást a költségvetéshez, amelynek értelmében a költségvetés elemzésével foglalkozó független szervezet büdzséjét 835 millióról 10 millióra csökkentenék. A módosítást várhatóan támogatni fogja a Fidesz és a KDNP frakciója.

A tudósító idézi a tanács elnökének, Kopits Györgynek azt a nyilatkozatát, amely szerint ehhez hasonló lépésre, egy független ellenőrző testület ellehetetlenítésre az utóbbi években egyedül A tekintélyelvű Hugo Chávez elnök által vezetett Venezuelában volt példa. Kopits erről az [origo]-nak adott interjújában is beszélt.

A tudósító szerint a tanács ellehetetlenítése "destabilizáló üzenetet küld a piacoknak", mert nem lesz független és hiteles hazai felügyelete a költségvetési politikának. Ez a befektetők bizalmának elveszítéséhez vezethet, ami miatt gyengülhet a forint, és ezt már a devizahitelekben eladósodott választók is meg fogják érezni - folytatódik a bejegyzés.

A tudósító megjegyzi, hogy a nemzetközi munkatapasztalattal is rendelkező Kopits bűne az lehetett, hogy felhívta a figyelmet a költségvetési tervezetnek arra a részére, amely szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által eredetileg ígértnél hosszabb ideig maradnak érvényben a különböző szektorokra kiszabott különadók. Ezzel Kopits csak arra hívta fel a figyelmet, ami le volt írva a kormány által készített anyagban, az Economist munkatársa szerint azonban "a jelek szerint Orbán Chávezhez hasonlóan nem tűri a tényeken alapuló kritikát".