Mintaházat kapnak Mikulásra a kolontáriak

Vágólapra másolva!
December 6-ig épül fel Kolontáron az első mintaház, de az iszapömlés sújtotta Devecseren csak februárban kezdik el építeni az új lakóparkot. A kormánybiztos szerint csak akkor tudják befejezni jövő év júniusáig az újjáépítést, ha a helyiek a jövő hét végéig eldöntik, hogy mit szeretnének.
Vágólapra másolva!

December 6-ig felépül Kolontáron az első mintaház, már elkezdték az erre kijelölt 4 hektáros telek közművesítését - mondta a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a vörösiszapömlés által sújtott Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely képviselő-testületének pénteki együttes ülésén. Szaló Péter közölte: a kiviteli tervek elkészültek, a telkek megosztása megtörtént, a mai összesítések szerint 23 házat építenek Kolontáron. A devecseri építkezésre kijelölt 23,5 hektáros területen a jövő év február 25-ig kell elkészülni a közművesítési munkákkal, az engedélyezést gyorsított eljárással biztosítják. Az újjáépítés kormányrendeletben rögzített végső határideje 2011. június 30.

Egy hetük van a döntésre a helyieknek

Pénteken délután lakossági fórumot is tartottak Devecserben, ezen Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos azt mondta, hogy a lakossági egyeztetések után jövő év februárjában kezdődhet el az új lakópark építése Devecseben. Ehhez az kell, hogy az érintett helyiek minél előbb eldöntsék, hogy a felkínált lehetőségek közül mit választanak - mondta Bakondi. A kormánybiztos szerint akkor tudják tartani az újjáépítés befejezésére kijelölt jövő júniusi határidőt, ha a károsultak legkésőbb jövő hét végéig eldöntik, hogy milyen házba szeretnének költözni.

A károsultak választhatják azt, hogy új építésű házba költöznek a három katasztrófa sújtotta településén vagy az ország más településén is, ebben az esetben azonban az önkormányzatnak garanciát kell vállalnia a kártalanításkor megállapított keretösszegre - ismertette a fórumon a kormánybiztos. Használt lakást a károsultak az ország bármely településén vásárolhatnak, és arra is lehetőségük van, hogy magasabb értékű ingatlanba költözzenek, ha megfizetik az értékkülönbözetet. Az ingyenes értékbecslést az állam biztosítja - tette hozzá. Bakondi György 91 károsult vitatott értékbecslése esetében kérte az újbóli becsérték megállapítását a szakértőktől.

Szaló Péter szerint az állam ténylegesen többet fog költeni az új lakásokra a károknál. A károsultak két-négy háztípusból választhatnak, az épülő házak eddigi 100 négyzetméteres maximális méretét is módosították: az új ingatlan nagyobb lehet, ha a károsodott ház is nagyobb volt - tette hozzá.

Szaló Péter tájékoztatása szerint arról még nincs végleges adat, hányan döntenek új lakás építtetése mellett, de a végéhez közelít az egyeztetés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki összesítése szerint 36 devecseri család költözne az új lakóparkba.

Eddig 4,5 milliárd forintba került az iszapkatasztrófa

A képviselő-testületek ülésén Szittáné Bilanics Erzsébet, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy az érintett önkormányzatok eddig 2 milliárd forint támogatási igényt jelentettek be, amelyet az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkra és a kötelező feladatok ellátására a kormány vis maior keretéből finanszíroznak. Hozzátette: 210 millió forint azonnali kiutalásáról már intézkedtek, a védekezési költségek 100 százalékban elszámolhatóak.

Tollár Tibor, a kormánybiztos helyettese közölte, hogy a Magyar Bútorszövetség konzorciuma 120 elemből álló bútorválasztékot kínál a károsultaknak, a kiválasztáshoz minden károsult lakberendezőt kap segítségül. A kártalanítási jogosultság megállapítására nyilatkozattételre kérik a lakosságot, az ingóságok pótlásának forrását az állam a kármentő alapból előlegezi meg, illetve a háztartási szórakoztató elektronikai felszerelések beszerzéséről a karitatív szervezetekkel kötöttek megállapodást - tette hozzá. Tollár szerint táblázatban összesítik, hogy ki honnan mit kapott, ezzel később az állam a bíróságon is egyértelműen igazolhatja a kifizetéseket. A károsult vállalkozások támogatárása a Magyar Kármentő Alapból biztosítanak lehetőséget.

Bakondi György szerint az államnak eddig 4,7 milliárd forintjába került a vörösiszap-katasztrófa.