Kiderül hétfőn, fél-e valamitől Orbán

Vágólapra másolva!
A nyugdíjrendszer átalakítása lesz a legfontosabb döntés a parlament hétfőn kezdődő kétnapos ülésén, Orbán Viktor pedig válaszol Gyurcsány Ferencnek, aki arra kíváncsi, miért fél. Döntenek az ügyvéddé válás feltételeinek szigorításáról és a népszavazási kérdésekről is, hétfőn este pedig folytatódik a költségvetés vitája.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc három hete jelentette be, hogy kérdést akar feltenni Orbán Viktornak. A miniszterelnöknek a parlamenti hétfői ülésén kell válaszolnia a kérdésre, amit a szocialista politikus egyelőre nem mondott el, de a címét már bejelentették: Gyurcsány azt kérdezi Orbántól, hogy miért fél.

A nyugdíjrendszer átalakításával kezdik a hetet

A parlament hétfőn kezdődő kétnapos ülésének legforróbb témája várhatóan a nyugdíjrendszer átalakítása lesz, az ezzel kapcsolatos javaslatokról hétfőn este kezdenek vitázni a képviselők. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztéséből derül majd ki, hogyan akarja lebonyolítani a kormány a nyugdíjpénztár-váltásokat - ezek a javaslatok egyelőre nincsenek fent a parlament honlapján. A magánnyugdíjpénztári befizetések sorsa téma lesz már kora délután is, mert két LMP-s képviselő is interpellálja erről a kormányt.

Az iszapkatasztrófa is többször szóba kerül majd, hétfőn a jobbikos Kepli Lajos indítványára döntenek a katasztrófa körülményeit vizsgáló és felelőseit kereső vizsgálóbizottság felállításáról. A Jobbik az interpellációk során is szóba hozza az iszapkárosultak ügyét, kormánypárti képviselők pedig a Marcal-völgyének rehabilitációjáról tesznek fel kérdést.

Sürgősségi javaslatként a parlament elé kerül az egyszerűsített közteherviselés és a földgázellátással kapcsolatos törvény módosítása is, utóbbi arra teremtene lehetőséget, hogy a miniszter a világpiaci ár alapján rendeletben szabályozhassa a gáz kisfogyasztói árát. Ha ezeket a javaslatokat nem sikerül napirendre vennie hétfőn az ülés elején a parlamentnek, akkor szerdán is összeülnek, hogy ezeket megvitathassák.

Megvitatják a nők kedvezményes nyugdíjazását

Hétfőn elfogadhatják a népszámlálással kapcsolatos törvény módosítást is. A kormánypárti javaslat értelmében a következő népszámláláson már nem kérdeznének az emberek a vagyoni helyzetükről, de a vallásukról és az egészségi helyzetükről igen. Szavaznak arról a javaslathoz is, ami szigorítaná az ügyvéddé válás feltételeit.

A jövő évi költségvetéssel hétfőn várhatóan későn este, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos vita után kezd foglalkozni a parlament, a költségvetéshez benyújott módosító javaslatokról fognak dönteni.

Kedden előbb a nők kedvezményes nyugdíjazását is tartalmazó törvényjavaslatról vitázik majd négy órán át a parlament, majd szó lesz a hivatali ügyintézések határidejét meghosszabbító javaslatról, és az agártámogatási rendszer átalakításáról is, de ezekről a javaslatokról még nem fognak a héten szavazni.