"Ne legyen gyáva, és ne legyen tolvaj" - Orbán-Gyurcsány szócsata

Gyurcsány Ferenc kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az országgyűlésben, parlament
Vágólapra másolva!
Három hét várakozás után feltehette kérdését a parlamentben Orbán Viktor kormányfőnek Gyurcsány Ferenc. A korábbi miniszterelnök azzal vádolta Orbánt, hogy gyáva, amiért nem engedi, hogy népszavazáson dőljenek el olyan kérdések, mint a magán-nyugdíjpénztári rendszer vagy az új alkotmány. A kormányfő azzal vágott vissza, hogy nem kérnek az MSZP kioktatásából.
Vágólapra másolva!

"Azt szeretném kideríteni, hogy Magyarországot nyugatos, polgári demokráciává vagy keleties, tekintélyelvű országgá kívánja-e formálni" - kérdezte Orbán Viktor kormányfőtől hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc. A korábbi miniszterelnök polgári erénynek nevezte az öngondoskodást, amit szerinte Orbán rombol a magánnyudíjpénztárak államosításával.

Gyurcsány hazugságnak nevezte, hogy a kétharmados választási győzelem felhatalmazta volna az Orbán-kormányt az új alkotmány elfogadására. "A kettőnk közti vita könnyen eldönthető" - mondta a korábbi kormányfő, aki arra kérte Orbánt: engedje, hogy a nép dönthessen a nyugdíjakról, illetve az alkotmányról, vagyis legyen népszavazás ezekben a kérdésekben. "Miniszterelnök úr, miért fél a saját népétől?" - kérdezte Gyurcsány.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: az beszél félelemről, aki fél. A miniszterelnök szerint érthető, hogy az MSZP-ben sokan félnek az elszámoltatástól, és nehéz lehet hozzászokni az új szabályokhoz, de "a magyar választók úgy döntöttek, hogy más világban szeretnének élni". Orbán szerint azok, akik nem akarnak új alkotmányt, azt a korszakot akarják visszahozni, amikor vissza lehetett élni a hatalomtól. "Az új alkotmányt a legjobb alkotmányos szokásainkat követve, itt, az országgyűlésben fogjuk megalkotni" - jelentette ki Orbán.

"Miniszterelnök úr! Ön ellopja hárommillió ember pénzét, és erre büszke!" - mondta viszontválaszában Gyurcsány, aki szerint a fenyegetéssel nem lehet elvenni az erejét azoknak, aki azt mondják: erre nem adtunk felhatalmazást. Gyurcsány másodszor is arra szólította fel a kormányfőt: engedje, hogy népszavazás legyen az új alkotmányról. "Ne legyen gyáva, és főleg ne legyen tolvaj!" - mondta indulatosan Gyurcsány.

Nézze meg az Orbán-Gyurcsány csörtét!

"Tisztesség ügyében nem kérünk kioktatást az MSZP-től" - reagált Orbán, aki szerint az alkotmányozás kérdését épp a szocialisták tették a második forduló kulcskérdésévé. A kormányfő szerint ő elhiszi, hogy a szocialisták bátrak, hisen elég bátrak voltak kardlapoztatni, emberek szemét kilövetni, illetve a feje búbjáig eladósítani az országot.

A Jobbik képviselői hátat fordítottak Gyurcsánynak a felszólalása alatt:

Fotó: Hajdú D. András [origo]