Vágólapra másolva!
Félrevezette a rendőröket, ezért felmentettek tisztségéből egy kiskunfélegyházi bírót. A bíró karambolozott autójával, de úgy tett, mintha a kocsit ellopták volna. Az illetékes megyei bíróság szerint ezzel veszélyeztette a bírói hivatás tekintélyét, ezért javasolták a felmentését. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerint nagyon ritkán fordul elő ilyen súlyú törvényszegés bírók körében.
Vágólapra másolva!

Felmentettek egy bírót tisztségéből, miután fegyelmi eljárást folytattak le vele szemben. A Magyar Közlönyben közzétett köztársasági elnöki határozat szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) előterjesztésére Schmitt Pál államfő november 10-i döntésével Szabó Attila bírót felmentette bírói tisztségéből.

Szabó Attila a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon dolgozott, az ellene itt lefolytatott fegyelmi eljárás azonban nem nyilvános, így arról a megyei bíróság sajtószóvivője nem árulhatott el részleteket. "A megyei bíróság elnökének megítélése szerint a bíró olyan magatartást tanúsított, amely a bírói hivatás tekintélyét veszélyeztette" - közölte Sárközy Szabolcs, a bíróság szóvivője.

Az [origo] kérdésére végül a Békés Megyei Bíróság számolt be arról, mit követett el a felmentett bíró: Szabó Attilát 2009 októberében a Szarvasi Városi Bíróság, majd idén márciusban, másodfokon a Békés Megyei Bíróság is bűnösnek találta hatóság félrevezetésének vétségében.

A bíróság által röviden ismertetett tényállás szerint Szabó Attila még 2007 nyarán, Kecskeméten közlekedett gépkocsijával, mikor egy kereszteződésben felborult. Az összetört, tetejére fordult gépjárművet hátrahagyva elment a helyszínről, majd feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen lopás miatt. A feljelentésben azt állította, hogy autóját a lakása előtt állította le, és azt valaki ellopta. A rendőrség jelentős értékre elkövetett lopás bűntettének gyanúja miatt nyomozott a kocsitolvajok után.

A bíróság tájékoztatásából az nem derül ki, hogyan bukott le a hatóságot félrevezető bíró, akit első fokon 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság, majd ezt másodfokon is helybenhagyták. Ezt követően indult ellene a fegyelmi eljárás, amely során bíróhoz méltatlannak találták a magatartását. Az [origo] megpróbálta megtalálni Szabó Attilát, de elérhetőségei nem nyilvánosak.

A bírák jogállásáról szóló törvény szerint a fegyelmi vétséget elkövető bíróval szemben kiszabható legsúlyosabb fegyelmi büntetés, ha indítványozzák a bírói tisztségből való felmentését.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy bírót ilyen bűncselekmény miatt felmentenek a tisztségéből - mondta Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője. Mint mondta, a "bírók is emberek, ők is tévedhetnek", ugyanakkor jellemzően közlekedési szabálysértések miatt szokott eljárás indulni a bíró mentelmi jogának felfüggesztéséért. Ha a mentelmi jogot fel is függesztik, az olyan szabálysértések miatt még nem szokták tisztségükből elküldeni a bírókat. "Már előfordult, hogy gondatlan közokirathamisítás miatt folyt eljárás egy bíró ellen, de ennél súlyosabb, szándékos bűncselekmény legfeljebb elvétve fordul elő" - tette hozzá. A szóvivő nem emlékezett arra, hogy valaha Szabó Attila esetéhez hasonlóan hivatalos szervek félrevezetése miatt vontak felelősségre egy bírót.