Júniusra ígéri a bebukott szupernyilvántartó utódját a kormány

Vágólapra másolva!
Június végére ígéri a kormány, hogy kiépíti az informatikai hátterét annak a vagyonnyilvántartó rendszernek, amely körül egy több százmillió forintos jogvita alakult ki. A nyilvántartó fejlesztését még az előző kormány alatt kezdték el, a rendszert kiépítő céggel augusztusban bontott szerződést az új kormány arra hivatkozva, hogy nem működik a rendszer. Az állam több százmillió forintot követel vissza a fejlesztéssel megbízott cégtől.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem sikerül jogvita nélkül rendezni az Idom 2000 Konzulens Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) közötti nézeteltérést - mondta az [origo]-nak egy szerdai sajtóbeszélgetésen Halasi Tibor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára. Az MNV több százmillió forintot követel vissza az Idom Zrt.-től, a cég viszont ennek jogosságát vitatja.

Az MNV még a Gyurcsány-kormány idején, 2008. október 10-én kötött szerződést az Idom Zrt.-vel. Korábban ez a cég fejlesztette ki a parlamenti választások lebonyolításához használt szoftvert is. A vagyon-nyilvántartási rendszernek az lett volna a feladata, hogy egységes rendszerben kezelje a több tízezer tételből álló állami vagyont - például földbirtokokat, műkincseket, különböző cégekben lévő részesedéseket -, illetve ezek életútját.

Nem működik a rendszer

A kormányváltás után az MNV új vezetése augusztus 23-án úgy döntött, azonnali hatállyal eláll a szerződéstől. Az MNV a döntést azzal indokolta, hogy a többször módosított, szerződésben rögzített május 16-i határidő lejárta után sem volt működőképes az Idom Zrt. által kifejlesztett rendszer. Az MNV [origo]-nak megküldött november eleji leveléből derült ki, hogy az MNV felbontja a szerződést. A levélben az olvasható, hogy az MNV követeli, hogy az eddig kifizetett vállalkozási díjakat, illetve ezek késedelmi kamatait fizesse vissza a cég.

Az MNV válaszából nem derült ki, hogy pontosan mekkora összegről van szó, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint azonban júniusig nettó 686 millió forintot fizetett ki a magyar állam a cégnek. A szerződés felbontásáról szóló döntés után az MNV és az Idom Zrt. képviselői először november 11-én ültek le tárgyalni. A rendszer kifejlesztését közelről ismerő, nem az államigazgatásban dolgozó forrás az [origo]-nak azt mondta: az első tárgyalási fordulón az MNV nem a teljes összeget, hanem csak a korábban átvett hardverekre, szoftverekre és fejlesztési szolgáltatásokra kifizetett pénzt követelte vissza, ami körülbelül 480 millió forint. Az Idom Zrt. - az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint - nem szeretne fizetni, inkább valamilyen kompromisszumos megoldást keresne.

Szerdán a vagyonpolitikáért felelős államtitkár megerősítette az [origo]-nak, hogy valóban nagy az eltérés az MNV és a cég álláspontja között. Az államtitkár szerint a vita lényege, hogy az MNV szerint használhatatlan a cég által kifejlesztett rendszer, míg az Idom Zrt. azt állítja, hogy bizonyos elemei működnek. Halasi szerint a legfőbb problémát az okozta, hogy rossz volt az a koncepció, amely alapján megpróbálták kifejleszteni a rendszert. Kiderült ugyanis, hogy a különböző vagyon-nyilvántartási rendszereket nem lehet egy egységes rendszerbe összekapcsolni. Az államtitkár szerint ennek az volt az oka, hogy a szerződés megkötése előtt nem fordítottak elég időt arra, hogy végiggondolják a feladatokat.

Júliustól működne a szoftver

Az államtitkár szavaiból az derült ki, hogy ezeket a tapasztalatokat hasznosítani fogja az Orbán-kormány. Nagy Anna kormányszóvivő még augusztusban jelentette be, hogy az új kormány 2012-től kívánja működtetni a saját vagyonnyilvántartó rendszerét, az úgynevezett vagyonleltárt. Az adatbázis építését légi felvételek készítésével - úgynevezett országleltárral - kezdték volna, amire 4,8 milliárd forintot szánt volna a kormány. A pályázatot azonban október végén pénzhiányra hivatkozva érvénytelennek nyilvánították.

Halasi szerint ennek ellenére 2012 elejétől működni fog az új rendszer. A tervek szerint június 30-ig kiépül az új vagyonnyilvántartás informatikai háttere, júniustól év végéig pedig adatokkal fogják megtölteni a rendszert. Az adatfelöltés során hasznosítják majd az állami ingatlanokról készült légifotókat is. Az államtitkár szerint a vagyonleltárt az MNV fogja működtetni. Az államtitkár azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy ennek során pontosan hány és milyen jellegű közbeszerezési pályázatokat írnak majd ki.