Vágólapra másolva!
Tízmilliós nagyságrendű veszteséget jelentett a magyar rendőrségnek az a szerb atomszállítmány, amely két hete haladt át az országon. A kiégett fűtőanyagok szállításának költségét elvileg az USA teljes egészében állta volna, de a rendőrség a rakomány biztosításáról kötött szerződésben sokkal kisebb összeget kért, mint amennyibe a szállítás végül ténylegesen került.
Vágólapra másolva!

Több tízmillió forintot bukott a rendőrség a két hete Magyarországon áthaladó atomvonat biztosításán - derül ki abból az összesítésből, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) készített az [origo] kérésére. A számok alapján a rendőrség a vonat magyarországi védelméről kötött szerződésben jóval kevesebb pénzt kért, mint amekkora a végleges költség volt.

Az ORFK szerint a biztosítási tevékenység a rendőrség számára összesen 57,4 millió forintba került. A szolgáltatásért a kiégett fűtőelemek tulajdonosával kötött szerződés alapján 35 millió forint plusz áfa járt a rendőrségnek - áll az [origo]-nak küldött tájékoztatásban. Ha a rendőrség bevételéhez az államnak járó áfabevételt is hozzáadjuk, még úgy is több mint 13 millió forintot veszteség származott a Magyarország területén áthaladó atomvonat miatt.

A szerb nukleáris szállítmány két hete egy, az USA által pénzelt program keretében haladt át az országon. A szállítás célja az volt, hogy a világban található, atomfegyver előállítására alkalmas, magas dúsítású urán fűtőelemeket biztonságos helyen, az USA-ban és Oroszországban gyűjtsék össze, ehhez a forrásokat az Egyesült Államok a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül biztosítja (a szállítmány hátteréről itt talál részleteket). Korábban Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese az [origo]-nak azt mondta, hogy tudomása szerint Magyarországnak sem bevételt, sem kiadást nem jelentett a kiégett nukleáris fűtőanyag átszállítása, mert a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség minden költséget megtérít (erről itt olvashat).

A rendőrségnek a hatályos magyar és EU-s jogszabályok szerint kötelessége biztosítani az ország területén áthaladó atomvonatokat, és mivel a szerb szállítmány minden hatósági engedélyt megkapott, annak a védelmét nem utasíthatta vissza. Az azonban az ORFK tájékoztatásából nem derült ki, hogy miért kértek a szerelvény biztosításáról kötött szerződésben kevesebb pénzt, mint amennyi költségük a vonattal volt. Az ORFK sajtóosztályán erre a kérdésre későbbre ígértek választ az [origo]-nak.

Az atomvonat szállítása Magyarországon a rendőrségen kívül a MÁV-nak járt még költséggel és bevétellel, mivel a vasúttársaság juttatta át a szerelvényt az országon. Az [origo] korábban megkereste a MÁV kommunikációs igazgatóságát is, hogy megtudja, mennyit vesztett vagy keresett a társaság a szállításon, de a kérdéseinket elutasították. A MÁV arra hivatkozott, hogy az atomvonattal kapcsolatban csak a rendőrség adhat tájékoztatást, az ORFK ugyanakkor az [origo]-val azt közölte, hogy ők nem tiltották meg a vasúttársaságnak, hogy nyilatkozzon.