Több ezren takarítják az utakat a havazás miatt

Vágólapra másolva!
A Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest megyében változó intenzitással havazik, keleten és délen eső esik, a legtöbb problémát Zala megyében okozza az időjárás. Árokba csúszott két busz is, és a megyében szinte valammenyi buszjáratnál késésekre kell számítani. Több utat is lezártak keresztbefordult autók miatt, van ahol a kamionok képtelenek voltak felmenni az emelkedőn. Győr-Moson-Sopron megyében szintén nehezen járhatóak az utak, van olyan hely, amely megközelítethetetlen a buszok számára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több ezer dolgozója váltott, 12 órás műszakban, több száz géppel takarítja az utakat országszerte, de amíg nem szűnik meg a havazás, a társaság nem ígér gyors javulást a közlekedésben. Zala megyében okozza a legtöbb problémát a havazás, árokba csúszott egy autóbusz a 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között, ezért félpályás útlezárást léptettek érvénybe. Személyi sérülés nem történt. A 83-as főúton korábban egy helyközi busz szintén árokba csúszott Győrszemere térségében. A 86-es főút egy szakaszát péntek reggel lezárták egy baleset miatt, de délután óta újra járható a főút.

"Tükörjég borítja a 81-es főutat Mór külterületén, emiatt több kamion nem tudott felkapaszkodni az enyhe emelkedőn, kénytelen volt leállni az út szélén" - közölte a rendőrség péntek este. "Baleset nem történt, de az érintett útszakaszon torlódik a forgalom" - mondta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. "A kamionok csak az út síkosságának a megszüntetése után haladhatnak tovább" - tette hozzá Németh-Kész Mónika rendőr százados.

Elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is, itt csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is. Zalaszántó és Bazsi között elakadt a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz. A tűzoltóknak több árokba csúszott személyautóhoz is ki kellett vonulniuk a hó miatt Zala megyében.

A járművek nem tudnak felmenni a Rédics irányába tartó szerpentinen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint, ezért korlátozták a tehergépkocsik forgalmát, és a személygépkocsik is csak félpályán tudnak közlekedni. Az elakadások miatt a kamionokat Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök, ezért torlódásra lehet számítani. "A havas, csúszós útviszonyok miatt csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak" - kéri a Vas Megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője.

A menetrend szerinti járatok nem tudnak eljutni a Zala megyei Gosztolára és Liszóba, és szinte valamennyi autóbuszjáratnál késésekre kell számítani a a Zala Volán személyi közlekedési igazgatója szerint. A közútkezelő ügyeletese elmondta: az utakat folyamatosan sózzák, a megyeszékhely környékén hét, Lenti és Nagykanizsa térségében pedig öt-öt munkagép dolgozik.

"Az elmúlt 24 órában 506 esetben vonultak ki a tűzoltók" - mondta az [origo]-nak késő délelőtt Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szóvivője. Ezek közül 111 esetben közúti balesethez, 43 esetben pedig fakidőlések miatt riasztották a tűzoltókat.A legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. Szabolcsban 324 fogyasztónál jelenleg nincsen áram.

Halálos balesetet okozott a köd

Halálos baleset történt Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Holt-Tisza híd környékén a köd miatt. Egy tehergépkocsi áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szabályosan közlekedő Mercedes Sprinterrel. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a Mercedes sofőrje azonnal meghalt.

"Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain" - közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Pest megyében jelenleg változó intenzitással havazik. A Budaörs és Budakeszi közötti utat szerinte jobb elkerülni, mert a repülőtér környéki emelkedő eljegesedett, a reggeli órákban egy kamion is elakadt ott, de a tűzoltóknak már sikerült elvontatniuk. Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán megcsúszott és ráborult a szalagkorlátra egy kisteherautó.

Rövid várakozásra kell készülniük a közlekedőknek a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, mert a hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez, de komolyabb személyi sérülés eddig nem történt a megyében.

Budapesten lelassult a közösségi közlekedés, a BKV fődiszpécsere az [origo]-nak azt mondta, hogy 10-15 perces késésekre kell számítani. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 79 munkagéppel folyamatosan takarítja az utakat, 381 munkás pedig a járdákat tisztítja.

Késnek a buszok Győr-Moson-Sopron megyében

"Lassan és nehezen járhatóak az utak Győr-Moson-Sopron megyében a reggel óta tartó havazás miatt" - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei ügyeletese az MTI-vel. Több baleset is történt, Sopronnál a határnál kamionok ütköztek, az osztrák oldalon egy időre le kellett zárni az átkelőt. Az 1-es főúton, Győr és Abda között három személygépkocsi ütközött, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők. A közútkezelő 26 géppel folymatosan tisztítja az utakat. Eddig 3-4 centiméter hó esett, péntekre 5-14 centiméter havat várnak a térségbe.

Győrszemere külterületén összeütközött egy kamion egy autóbusszal, személyi sérülés nem történt. A település belterületén, a 83-as főúton pedig elakadt kamionok akadályozták a közlekedést, mert nem tudtak felhajtani az emelkedőn, az útszakasz azonban azóta már felszabadult.

"Késnek a helyközi autóbuszok a megyében a reggel óta tartó havazás és az összecsúszások miatt, bár a helyzet a délelőtti állapothoz képest javult" - közölte a Kisalföld Volán Zrt. forgalmi igazgatóhelyettese péntek kora délután az MTI-vel. Az igazgatóhelyettes szerint a nap folyamán 50-60 perces késések is előfordultak, a közlekedés pedig leginkább Győr és Sopron között, a 85-ös főúton lassult le. Nem tudnak felhajtani a buszok Győrújbarát-hegyre sem. Korábban Pannonhalmán a vár, és Ravazd is megközelíthetetlen volt busszal, de mostanra már mindkét helyszín elérhető.

Ausztriában a havazás miatt a járművek csak téli gumival közlekedhetnek, míg a kamionosoknál a hóláncot is ellenőrzik. A rendőrök fokozott ellenőrzéseket tartanak, a járműveket már a határ osztrák oldalán megállíthatják és akár vissza is fordíthatják.

Keresztbe fordult kamionok miatt Veszprém után és Cseszeknél is le van zárva a 82-es főút. A közútkezelő szerint a Veszprém-Tapolca útvonalon Pulánál az út nehezen járható a teherautók számára. Veszprém megyében átlagosan 5-10 centiméter hó hullott, estig még egyszer ennyire számítanak.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tűzoltók dolgoznak a 82-es főút veszprémi bevezetőjének egyik körforgalmában

Latyakosak, de járhatóak az utak több megyében is

Somogy megyében a főutak és mellékutak latyakosak, hókásásak, de mindenhol járhatóak a Magyar Közút Zrt. megyei ügyelete szerint. A havazás délelőtt megszűnt, az utakat 19 saját és 4 bérelt géppel takarítják. A Kapos Volán Zrt. szerint Nagyatád, Csurgó és Barcs térségében pár perces késések fordulnak elő, Tab térségében azonban a csúszós utak miatt nagyobb késésekre lehet számítani.

Intenzív havazás kezdődött péntek reggel Vas megyében is, ahol az előrejelzések szerint a nap folyamán 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. A megyében egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

Komárom-Esztergom megyében is erősen havazik. A főutak még mindenhol járhatók, de ha nem enyhül a hóesés, csak ekézéssel lehet megtisztítani a burkolatot - tájékoztatta a közútkezelő pénteken az MTI-t. Előző este és hajnalban kétszer is megelőző sózást végeztek a munkagépekkel, de a jelenleg is szakadó havat már nem lehet azonnal eltakarítani. A reggeli órákban még mindenütt lehet közlekedni, sem a közútkezelőhöz, sem a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés járhatatlan útszakaszról, vagy elakadt autókról.

Nógrád megyében megszűnt a havazás, a főutak latyakosak, a mellékutak hókásásak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága felhívta rá a figyelmet, hogy a kopott gumival futó, nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, és órákra megbéníthatják a forgalmat. A 2-es főúton, Katalinpusztánál egy megcsúszott kamion miatt mindkét irányban araszol a forgalom, mert csak egy sáv járható. A nógrádi főutakon jelenleg ekézik a latyakot.