A vádlottak nélkül is dönthetne a bíró Navracsics javaslata szerint

Vágólapra másolva!
Megakadályozná a bírósági ügyek elhúzódását a kormány, a bírók a jövőben a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának. A bíróságokat igazgató Országos Igazságszolgáltatási Tanácsba beülne a gazdasági miniszter is, és a jövőben vizsgálnák a bírói vezetők személyiségjegyeit - derül ki Navracsics Tibor igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

185 paragrafusból álló javaslatot nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, amelyekkel a bírósági eljárásokat gyorsítaná, és növelné az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Az indoklás szerint a legtöbbször az első fokú eljárások húzódnak el. A kormány szeretne már rövid távon is érzékelhető javulást elérni.

A módosítások között szerepel például, hogy a védők taktikai okokból ne késleltethessék az eljárást azzal, hogy távol maradnak a tárgyalásról - emiatt a jövőben kötelesek lennének helyettesítésről gondoskodni.

Az indítvány megengedné azt is, hogy a bíróság - fiatalkorúak kivételével - a szabályszerűen megidézett vádlott távollétében is ítéletet hozhasson. Ez a lehetőség az öt év börtönnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények pereire vonatkozna.

A bírók kreativitását is vizsgálnák

A tervezet szigorítaná a bírósági vezetők kinevezésének feltételeit, többek között módosítaná a pályaalkalmassági vizsgálatukat. A kinevezés előtt állást kellene foglalni abban a kérdésben, hogy a jelöltet a személyiségjegyei alkalmassá teszik-e a bírói munka elvégzésére.

Megvizsgálnák például a döntési képesség mellett a határozottságot, az előrelátást, a tárgyilagosságot, és figyelembe kellene venni a jelöltek igényességét, kreativitását és "integritását" is. Ezen kívül átalakítanák a bírók értékelésének rendszerét is.

Matolcsy is beülhetne a bírói tanácsba

A javaslat alapján változatlanul az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) látná el a bíróságok központi igazgatását, összetétele azonban módosulna. A testület tagja lenne az igazságügyi mellett a költségvetésért felelős (jelenleg a nemzetgazdasági) miniszter is, miközben a választott bírók száma nyolcra csökkenne a testületben.