Egyre nagyobb területet foglal el a belvíz Kelet-Magyarországon

Közel kétszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség a Kőrösökön, de eddig zavartalanul vonul az ár, nem kellett sehol beavatkozni. Kelet-Magyarországon a belvíz okoz problémákat, 22 szivattyútelep dolgozik a mentésen.

Vasárnap reggelre az előző napi 72 kilométerről 176 kilométerre emelkedett a Hármas-Körös mellékfolyóin az árvízvédelmi készültség hosszúsága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint vasárnap reggelre a Kettős-Körös vízszintje Békésnél elérte az elsőfokú készültség elrendeléséhez szükséges 550 centimétert, s a folyó azóta is óránként két centimétert árad.

A Fekete-Körös a határ menti Antnál már tetőzött, másodfokú riasztás mellett, de az alsóbb szakaszokon még gyengén árad. A Berettyón Szeghalomnál vasárnap reggel másodfokúra emelték a készültséget, a folyó várhatóan hétfőn tetőzik, s a számítások szerint nem kell elrendelni a legmagasabb készültséget. A Sebes-Körös Körösladánynál óránként két centimétert árad. Az igazgatóság szerint hétfőre a vízoszlop magassága eléri az 500 centimétert, s akkor elrendelhetik a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Mellékfolyói áradása miatt folyamatosan emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Tetőzése Gyomaendrődnél hétfőn, Szarvasnál pedig kedden várható. A folyó mindkét szakaszán előfordulhat, hogy a vízszint eléri az elsőfokú készültséget. Az árhullám levonulása mindazonáltal továbbra is zavartalan, védekezési beavatkozásra nem volt szükség.

Folyamatosan szivattyúzzák a belvizet

Egy nap alatt több, mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Kelet- Magyarországon. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) 12 védelmi szakasza közül már 11-ben rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Az igazgatóság területén több, mint 28 ezer hektár van víz alatt - tájékoztatta vasárnap a Független Hírügynökséget Bara Sándor vízügyi igazgató. A térségben évente átlagosan 550 milliméter csapadék esik, idén viszont néhol már több, mint 1000 milliméter csapadék hullott. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 11 belvízvédelmi szakaszon rendeltek el készültséget.

A legmagasabb, harmadfokú készültség továbbra is a Berettyó alsó védelmi szakaszán van érvényben. A szakemberek jövő hétre ismét jelentős mennyiségű csapadékot várnak, ezért hosszan tartó belvízvédelmi készültségre számítanak.

A térségben most 22 szivattyútelep üzemel, amelyek naponta 4,8 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadókba. A védekezési munkálatokban 132 vízügyi szakember vesz részt - közölte Bara Sándor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK