Áradnak a folyók, belvízben áll a Kis-Balaton környéke

Vágólapra másolva!
Rekorszinten áll a belvíz a Kis-Balaton környékén, Nagykanizsa-Budapest vasútvonal mellett egy-másfél méter víz áll. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Krasznán, mert Romániában jelentős eső esett. Újabb árhullám várható a Felső-Tiszán és a Bodrogon is.
Vágólapra másolva!

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Krasznán. Az árhullám várhatóan rövid időn belül levonul a folyón - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel. A magasabb riasztási szintet a romániai vízgyűjtőn leesett, jelentősebb mennyiségű csapadék miatt rendelték el.

A csapadékos időjárás miatt a térség más folyóin több kisebb árhullám vonult le. A Tiszán emiatt sehol sem kellett elrendelni a készültséget, bár a folyó alsó szakaszán, Tiszabercel közelében volt nagyobb vízállás. A Túron és a Szamoson jelentősebb vízszintemelkedést nem tapasztaltak a szakemberek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig csaknem 18 ezer hektáron áll belvíz. A vízügyi igazgatóság hat szakaszon tart fenn elsőfokú, illetve másodfokú belvízvédelmi készültséget, az érintett térségekben összesen tizenkét szivattyútelep dolgozik a mentesítésen. A belvíz Ibrányban, Dombrádon, Demecserben, Kállósemjénben, Hodászon, Urán, Csengerújfalun, Csengerben, Nagyecseden, Tyukodon és Újfehértón okoz problémákat.

Újabb árhullám várható

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Bodrogon, a Taktán pedig másodfokú a riasztás - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel. A szombaton leesett csapadék hatására emelkedett a vízszint a Bodrog külföldi mellékvizein, így a Laborcon és az Ungon.

A Bodrog vízállása Felsőbereckinél hétfőn 580 centiméteres volt (az első fok 550 centiméter), itt a tetőzést keddre várják 600 centiméter körüli értékkel. A Tisza Dombrádnál hétfőre virradóra 541 centiméterrel (az első fok 550 centiméter) tetőzött, Tiszabercelnél hétfő délelőtt 614 centiméteres vízállást mértek, ez tetőzés közeli állapot. Tokajnál a vízállás 627 centiméter, további mérsékelt áradásra számítanak.

A Sajó, a Hernád és a Bódva a teljes hosszán apad. Az elkövetkező napokban további apadásra számítanak. A hét közepétől érkező felmelegedés, illetve csapadék együttes hatásaként számottevő vízszintemelkedés várható, a folyók hazai szakaszán a készültségi szinteket meghaladó vízállásokat okozva A főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjére előre jelzett hét eleji csapadék újabb vízszintemelkedéseket indíthat el.

Szivattyúznak több Balaton-menti településen

Pincéket és garázsokat öntött el a víz több Balaton-menti településen. Balatonboglár, Balatonfenyves és Balatonkeresztúr egyes részein folyamatosan szivattyúznak. A tó vízállása már 13 centivel haladja meg a maximális üzemi szintet.

A legmagasabb, harmadfokú a belvízvédelmi készültség van érvényben a Kis-Balaton déli részén, a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érintő szakaszon, valamint Zalaapáti környékén, ahol szántóföldeket és erdőket veszélyeztet a belvíz - tájékoztatta az MTI-t Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője, aki szerint az elmúlt 10-15 évben nem volt ekkora belvíz a Kis-Balaton környékén.

A tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya is a veszélyeztetett területen fekszik. A vasúti pálya mindkét oldalán 1-1,5 méter magasan áll a víz, a belvízvédelmi szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen sebességkorlátozást bevezetni. Az autópályánál is megjelent a belvíz, de ez nem veszélyezteti a közlekedést.

Vízben állnak a szántóföldek Sávoly, Zalaapáti és Esztergályhorváti mellett, az erdőket 30-40 centiméteres víz lepte el, ami a "faállománynak sem tesz jót". Valamennyi szivattyútelep teljes kapacitással működik, naponta 400 ezer köbméter vizet szivattyúznak át a Kis-Balatonba. A fagy most még "valamit segít a helyzeten", a szivattyútelepek még bírják a terhelést, de ha bekövetkezik az olvadás, várhatóan még rosszabb lesz a helyzet.