Megválasztották Polt Pétert legfőbb ügyésszé

Polt Péter legfőbb ügyész leteszi hivatali esküjét
Vágólapra másolva!
Kormánypárti szavazatokkal választották meg a parlamentben Polt Pétert legfőbb ügyésznek. Mandátuma kilenc évre szól, 2000 és 2006 között is ő volt a legfőbb ügyész. Polt azt mondta, meghatódott a döntéstől.
Vágólapra másolva!

Megválasztotta az Országgyűlés Polt Pétert legfőbb ügyésznek. Polt Péter mandátuma 9 évre szól. A képviselők titkos szavazással döntöttek, az államfő jelöltje 271 igen és 91 nem szavazatot kapott. A Fidesz és a KDNP már délután közölte, hogy a frakció egyhangúlag támogatja Polt megválasztását, az MSZP és a Jobbik pedig jelezte, hogy nemmel szavaz.

Poltot, aki 2000 és 2006 között már betöltötte ezt a posztot, Schmitt Pál köztársasági elnök jelölte. A jelenlegi főügyész, Kovács Tamás mandátuma december közepén jár le, amikor betölti 70. életévét. A főügyész megválasztásához a nemrég módosított alkotmány szerint kétharmados többségre van szükség, a vádhatóság vezetőjének megbízatása pedig kilenc évre szól (az új szabályokról itt olvashat).

Schmitt döntése Polt jelöléséről a várakozásoknak megfelelő volt, korábban az ügyészségen és a kormányzó Fideszen belül is többen tényként kezelték visszatérését a szervezet élére (részletek ebben a cikkünkben). Polt első hivatali ciklusa idején a szocialisták gyakran vádolták politikai elfogultsággal az általa vezetett szervezetet. (Polt jelöléséről bővebben itt olvashat.)

Polt meghatódott

Nagy megtiszteltetés a megválasztása, és meg is hatódott, mert ezúttal a képviselők jóval több mint kétharmada szavazott neki bizalmat. Ez pedig olyan legitimációt jelent, amely csak segítheti a munkáját - ezt mondta hétfő este Polt Péter a megválasztása és eskütétele után.

Fotó: Mudra László [origo]
Polt Péter letette hivatali esküjét az országgyűlés előtt

Azt mondta, tervei szerint antikorrupciós munkacsoportot hoznak létre az ügyészségen belül, és erre jelentős összeget különítenek el. Az erre a célra biztosított költségkeret jövőre nyílik meg, és a megfelelő szervezés után várhatóan 2011 közepétől vagy annál valamivel korábban indulhat a munka. A tervek szerint erre a feladatra 55 embert vesznek fel, őket a nyomozó ügyészségekhez telepítik majd, és a munkához szükséges technikai felszereltséget is erősítik - tette hozzá a Független Hírügynökség kérdésére.

Polt Péter 1955-ben született Budapesten, 1980-ban summa cum laude végzett az ELTE jogi karán. Tanult Strasbourgban és Hágában, dolgozott az Országos Kriminológiai Intézetnél, tanított az ELTE büntetőjogi tanszékén. A kilencvnes években szakértőként dolgozott az Igazságügyi-, és a Külügyminisztériumban, dolgozott az ENSZ-nek és az Európa Tanácsnak. 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, és 1995-ig a párt tagja volt. 2000 és 2006 között legfőbb ügyész volt, azóta pedig a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályán lett főosztályvezető ügyész, és dolgozott az Európai Legfőbb Ügyészek Konzultatív Tanácsának alelnökeként is. 2006 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.