Kiadták az engedélyt az első új házra Kolontáron

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődhet az első, a vörösiszap-katasztrófa miatt bontásra ítélt kolontári ház újjáépítése, miután az építési engedélyt már kiadták rá. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a károsultak közül 77-en új építésű ház, 82-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, de még mindig sokan kérnek gondolkodási időt, illetve egyedi elbírálást.
Vágólapra másolva!

Kiadták az első építési engedélyt a vörösiszap-katasztrófa miatt használhatatlanná vált, ezért lebontott kolontári házak újjáépítésére - közölte hétfőn az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tulajdonosok közül 77-en új építésű ház, 82-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, de sokan vannak még, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.

Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerint négy károsulttal a központ jogi munkacsoportja már aláírta a használt lakás megvásárlásáról szóló szerződést, két család pedig hétfőn írja alá a dokumentumokat. Az új értékbecslést kérő károsultakkal várhatóan szerdára zárják le az egyeztetést, de még sokan vannak, akik gondolkodási időt és harmadik értékbecslést kérnek.

A külterületeken zajló munkálatokról a parancsnok azt mondta: két szállítási út kiépítését kezdték meg, ezeken az elöntött mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszapot szállítják a kijelölt tároló helyekre. Erre a célra öt új lerakóhelyet jelöltek ki a Devecser és a sérült kolontári gát között. A lerakók a Darázs-hegy alatt, a kolontári halastónál és a lovardánál, a devecseri húsüzemnél és a Szentkúti úton találhatóak.

Kolontáron újabb négy sérült házat semmisítettek meg a bontásra ítélt ingatlanok közül, hétfőn további két lakóépületet bontanak el - mondta Benkovics, aki szerint Somlóvásárhelyen befejezték az elöntött telkek megtisztítását, Devecserben pedig a szennyvíztisztító környezetében lévő árokrendszert tisztítják, kedden ezzel is elkészülnek. A sérült X-es kazettánál a gát mozgásának érzékelésére számítógépes rendszert építenek ki, a tesztelés megkezdődött.