Tisztázatlan a szikszói utcát elöntő bűzölgő szennylé forrása

Vágólapra másolva!
Szikszón a múlt heti esőzések után egy utcát bűzös, zsíros, véres szennylé öntött el, egy helyi környezetvédő egyesület szerint ipari méretekben tör fel a szennyvíz az aknából. A helyiek a közeli állatifehérje-feldolgozóra gyanakszanak, de a cég szerint nincs közük a vízhez.
Vágólapra másolva!

Büdös, helyenként véres szennylé bugyogott fel Szikszó egyik utcájában a szennyvízaknákból a múlt hét végi csapadékos időjárás után. A Borsod megyei településen működő Szikszói Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke, Kaposi Zoltán szerint ipari méretekben tör fel a víz. Kaposi szerint az idén már három lakossági bejelentés érkezett a csatornákból ömlő szennyléről, amely bűzös, de legutóbb kifejezetten véres váladékos volt.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mintát vett a vízből, a vizsgálat még tart - tette hozzá. Szerinte ugyanakkor "nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsák, mi jön a csatornából". A Független Hírügynökségnek korábban több helyi lakó nyilatkozott, akik - Kaposihoz hasonlóan - úgy vélték, hogy a közeli állatifehérje-feldolgozóból származik a büdös lé.

A SZATEV Fehérjefeldolgozó-, Takarmánygyártó és Közszolgáltató Zrt. hétfőn erre reagálva közleményében azt írta, a társaság nem felelős a szennyvízért. A cég vezetői szerint a kialakult helyzetért nem a fehérjefeldolgozó üzem a felelős, mivel az üzemben képződő szennyvíz előkezelés után, külön nyomás alatt álló ágon, közvetlenül jut a városi szennyvíztelepre, így nem keveredhet a városi kommunális szennyvízzel.

Szerintük a múlt hét sajnálatosan csapadékos időjárásának eredményeként alakult ki Szikszó mélyen fekvő utcájában a csapadékvízzel kevert szennyvíz-visszafolyás, amely a város nevezett részén nem egyedi jelenség - írták. Hozzátették, ezt bizonyítja az idén november végén keltezett Környezetvédelmi Felügyeleti vizsgálat jegyzőkönyve, amely szerint a kérdéses részt ellátó átemelő szivattyú üzemszerűen működik, de a csapadékvízzel keveredett, kétszeresére nőtt vízmennyiséget már nem képes kezelni. Ezért szerintük a szennyvíztelep és a rendszer bővítése oldaná meg a problémát.

A közlemény szerint a cég egyeztetéseket kezdeményez a szikszói önkormányzattal. Füzesséri József erre az MTI-nek úgy reagált, örül a menedzsment szándékának, de hozzátette, sajnálatosnak tartja, hogy amikor a szennyezés történt, nem jelent meg a cég egyik képviselője sem, pedig már akkor intézkedhettek volna. Hozzátette, a vizsgálat majd megállapítja, hogy kerülhetett-e a SZATEV anyagából a lakosság szennyvízhálózatába.