Drágul az orvosi látlelet és a józanítás

Vágólapra másolva!
Több térítéses orvosi szolgáltatás is drágul januártól. Többet kell fizetni a jogosítványhoz és a fegyvertartáshoz szükséges szakvéleményért, de a véralkohol-vizsgálat és a józanítás is többe kerül.
Vágólapra másolva!

Bővül a fizetéses orvosi szolgáltatások köre, és többet is kell értük fizetni. A Népszabadság birtokában lévő dokumentum szerint az infláció mértékével drágulnak januártól a térítéses orvosi szolgáltatások. Eddig a jogosítványhoz, a lőfegyvertartáshoz, a hajóvezetéshez szükséges szakvéleményért, a látleletért, illetve a véralkohol-vizsgálatért és a józanításért kérhettek közvetlenül a betegtől pénzt az orvosok, illetve az intézmények. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium jogszabálytervezete szerint januártól a fizetős ellátások száma tizenötre bővül.

Januártól 6800 forintot kérhetnek az intézmények a kábítószer hatása alatt állók akut ellátásáért, 9100 forintért juthatnak orvosi pecséthez a hivatásos sportolók, 15 100 forintot kérhetnek a nem kötelező és nem az orvos által kért tüdőszűrésért, 3100 forint számlázható a munkaképességet igazoló szakvéleményért és 6800 forint például az iskolai táboroztatáshoz, csecsemőúszáshoz szükséges orvosi igazolásért, illetve egyéb orvosszakértői vizsgálatokért, szakvéleményezésért.

A lőfegyvertartáshoz nélkülözhetetlen pszichológiai vizsgálatért az eddigi 3000 forint helyett első alkalommal 6800 forintot, másodfokon 9300 forint helyett 11 300 forintot számlázhatnak ki. A látleletért ezer forinttal kell majd többet fizetni az eddigi 2000 helyett. A jogosítványhoz készülő orvosi igazolásokért is 1800-2000 forinttal kell többet fizetni. A toxikológiai vizsgálatért 8000 forintot is kiszámlázhatnak.