"Kitolta a szél a vizet" - lecsap a rossz idő a nyugati országrészre

Áll a víz a balatonfenyvesi Vas Gereben utcában, a szabad strand mellett, mert az erős északnyugati szélben kicsapott a Balaton vize, ítéletidő, viharos szél
Vágólapra másolva!
A Balaton déli partját több helyen is elöntötte a víz, a helyzet főleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron okoz problémát. Csütörtökön a Kab-hegyen a műszerek 171,7 kilométer/órás szelet mértek. Észak-Magyarországon az áradó folyók okoznak gondot, a Borsod megyei Szendrőn homokzsákokkal védekeznek. Csütörtökön viharos széllel, 15 fokos lehűléssel érkezik a hidegfront.
Vágólapra másolva!

"Kitolta a szél a vizet az utcákra" - mondta az [origo]-nak Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. A polgármester szerint a megáradó Balaton egyelőre csak a település part menti részein okozott problémákat. Az egyik szállodába például befolyt a víz, tűzoltók segítségével próbálják kiszivattyúzni - mondta Galácz, aki szerint több parti ingatlant is elárasztott a víz, a házakat azonban egyelőre nem veszélyezteti.

A Balaton déli partját elöntötte a víz

A Balaton dél partját több helyen is elöntötte a víz. A vízállás megdöntötte a sokéves maximumot, a fronttal érkező viharos szél miatt pedig 20-25 centivel is megemelkedett a vízszint. Csütörtökön vonul át egy front a nyugati országrészben, Balatonmáriánál 120 kilométer/órás széllökést is mértek.

Balatonfenyvesen is több utcát és több száz telket öntött el a víz, a házakba azonban egyelőre nem folyt be. A víz még a parttól 100 méterre is bokáig áll. Lombár Gábor, a település polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: várhatóan a víz jó ideig ott marad az utcákon. Az esetleges fagyást is beleszámítva a polgármester becslése szerint több százmillió forintos kár keletkezhet.

A Balatoni Vízügyi Kirendeltség szernt a Balaton vízszintje folyamatosan emelkedik, a jelenlegi átlagos vízszint 126 centiméter, amivel 50 éves rekord dőlt meg. Utoljára 1951-ben mértek hasonlóan magas, 125 centiméteres vízállást a tavon. A Sió-csatornán folyamatosan engedik le a Balaton vizét, de egyelőre több víz érkezik, mint amennyit kiengednek.

Csaknem négyezer fogyasztónál nincs áram a Dunántúlon. Az E.ON tájékoztatása szerint Balatonkenesén és Várpalotán egy-egy településrészen, összesen 800 fogyasztónál nincs szolgáltatás, míg Dél-Dunántúlon 12 település csaknem 3000 fogyasztóját érinti a kimaradás. A viharos erejű szél ugyanis fákat döntött a vezetékekre, de a hibák kijavításán folyamatosan dolgoznak. Az áramszolgáltató szerint reggel a térségben még tízezer fogyasztónál nem volt áram, többségüknél már helyreállt a szolgáltatás, de folyamatosan érkeznek az újabb és újabb bejelentések.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Kattintson a képre további fotókért!

Szélrekord a Kab-hegyen

Csütörtökön a Kab-hegyen a műszerek 171,7 kilométer/órás szelet mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ehhez hasonló erősségű szelet csütörtökön eddig nem mértek máshol. (A szélrekordról szóló cikkünket itt találja)

A viharos szél Veszprém megyében súlyos károkat okozott. Több településen van áramszünet, fák dőltek a villanyvezetékekre Tapolca, Devecser, Révfülöp és Öskü területén. A megyei katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta, hogy délelőtt több mint 20 riasztást kaptak. Inotán és Sümegen két ház tetőszerkezetét bontotta meg a rendkívül erős szél.

Áradnak a folyók is

Észak-Magyarországon az áradó folyók okoznak problémákat. A Borsod megyei Szendrőn homokzsákokkal és szivattyúkkal védekeznek az árvíz ellen, itt három házat is veszélyeztet a Bódva áradása. A Sajó áradása miatt csütörtök reggel lezárták a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő bekötőutat. A Tardona patak áradása miatt a Tardona és Dédestapolcsány közötti út egy három kilométer hosszú szakasza járhatatlan, míg Gibárt és Abaújkér között rézsűcsúszás miatt zárták le a fél útpályát. (Az áradásokról szóló cikkünket itt találja)

A viharokat az okozza, hogy csütörtökön viharos széllel, mintegy 15 fokos lehűléssel erős hidegfront érkezik. Délután egyre többfelé kell számítani kisebb havazásra, hózáporokra. A folytatásban is téli idő ígérkezik, visszatérnek a fagyok és hózáporok fordulnak elő. A várható időjárásról itt olvashat részletesen.