Évente egymilliárd forint jut a Márai-programra

Vágólapra másolva!
Januárban indul a Márai-program, amely az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célozza meg. Egymilliárd forintot szánnak rá.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium évi egymilliárd forintos keretet biztosít a Márai-programra, amely az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célozza meg. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára elmondta, a koncepció hosszas szakmai egyeztetések után született meg.

A program "műközpontú" lett, az olvasók jelentik a fő célpontot, de nem csupán arra figyel, hogy a könyvtárakba minél több kötet jusson el, hanem az alkotókat is támogatja. Az évi egymilliárd forintból 800 millió forint jut 592 magyarországi és 48 határon túli magyar könyvtár állományának gyarapítására. 95 millió forint jut a kezdeményezés népszerűsítésére, író-olvasó találkozók szervezésére és a program honlapjának létrehozására.

Az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét között a Magyar könyvek tavasza néven új kezdeményezés indul a könyvkultúra népszerűsítésére, és a Márai-program ismertebbé tételében többek között az írószervezetek is közreműködhetnek majd.