Vágólapra másolva!
Személyes adattal való visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség négy korábbi politikust: Dávid Ibolya egykori MDF-elnököt, Herényi Károly korábbi MDF-es képviselőt, Szilvásy György korábbi titokminisztert és Tóth Károly egykori MSZP-s képviselőt. Szilvásy és Tóth szerint az adatgyűjtési ügyben nyomozó ügyészség politikai okokból emelt ellenük vádat.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség múlt hét pénteken személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény miatt a korábbi titokminiszterrel és három korábbi országgyűlési képviselővel szemben - olvasható az ügyészség csütörtöki közleményében. Nevek nem szerepelnek a közleményben, de az [origo]-nak ügyészségi forrásból megerősítették azt a feltételezést, hogy az úgynevezett adatgyűjtési ügyben korábban már meggyanúsított Dávid Ibolya korábbi MDF-elnökről, Herényi Károly korábbi MDF-es képviselőről, Szilvásy György korábbi titokminiszterről és Tóth Károly egykori MSZP-s képviselőről van szó.

A volt titokminisztert az ügyészség egy rendbeli folytatólagosan hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítja. Szilvásyról korábban az ügyészség azt közölte, azzal gyanúsítják, hogy jogtalanul kezelt - például sokszorosított és továbbadott - az UD Zrt. ügyében lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket. Szilvásy korábban azt mondta: a gyanúsítás alapja, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai megkapták tőle cd-n azokat a hangfelvételeket, amelyek az adatgyűjtési ügyet elindító feljelentés mellékletei voltak.

Szilvásy György azt mondta: az [origo]-tól értesült a vádemelésről, amelyről még nem kapott értesítést. Azt mondta, nem jelent nagy meglepetést, hogy az ügyészség vádat emelt ellene, szerinte ezzel "teljesítette a politikai elvárásokat". Hozzátette, szerinte annak is politikai okai vannak, hogy az ügyét összevonták a Dávid és Herényi ellen folyó eljárással, azoknak ugyanis nincs sok köze egymáshoz. Szilvásy azt mondta, a két egykori MDF-es politikussal nem tartják a kapcsolatot, nem is kérdezték meg róla.

A korábbi titokminiszter azt mondta, nem ismeri el, hogy bűncselekményt követett el. Hozzátette, egyelőre nincs tisztában azzal, hogy pontosan mivel vádolják, a vádiratot még nem látta. Azt mondta, eddig zavarosnak tűntek számára az ellene felhozott gyanúsítások.

Forrás: MTI
Dávid Ibolya és Herényi Károly egy korábbi fotón

Az adatgyűjtési ügy 2008 őszén robbant ki: Laborc Sándor, az NBH akkori főigazgatója kezdeményezésére házkutatást tartottak az UD Zrt.-nél, majd Szilvásy György akkori titokminiszter bejelentette, hogy egy polipként működő árnyék-titkosszolgálatot sikerült leleplezni. A bejelentéssel nyilvánosságra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek, amelyeken fideszes politikusok - Demeter Ervin és Kövér László - beszéltek a biztonsági cég vezetőivel. Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke pedig egy másik, UD Zrt.-hez köthető hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely szerinte azt bizonyította, hogy politikai ellenfele, Almássy Kornél a pártra és rá nézve terhelő adatok gyűjtésével bízta meg a céget.

Tóth tagad

Az ügyészség az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt alelnökét egy rendbeli hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntettével gyanúsítja. Ő Tóth Károly korábbi MSZP-s parlamenti képviselő, akit a nyár óta többször kihallgattak az adatgyűjtési ügyben. A személyes adattal való visszaéléssel gyanúsított Tóth vallomást tett és válaszolt az ügyész kérdéseire, de fenntartotta álláspontját, hogy nem követett el bűncselekményt. (Tóth kihallgatásáról bővebben itt olvashat.)

Tóth Károly az [origo]-nak azt mondta: nem követett el semmilyen bűncselekményt, országgyűlési képviselőként és bizottsági alelnökként is a törvényeknek megfelelően járt el. "Bizottsági alelnökként a testületben hozott döntések végrehajtása volt a feladatom, e hatáskörömet nem léptem túl, és nem bujtottam fel senkit, de megértem, ha az ügyészséghez és a Fideszhez intézett korábbi kínos kérdéseim miatt haragszanak rám".

Kerestük Dávid Ibolyát is, az MDF volt elnöke azonban először kinyomta, majd ki is kapcsolta telefonját és nem fogadta hívásunkat Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője sem.

Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését még tavaly kérte az ügyészség, de a parlament végül nem szavazta meg azt. A nyomozók szerint Dávid és Herényi személyes adattal való visszaélést és kényszerítést követhetett el, amikor arra akartak felhasználni egy, a birtokukba került hangfelvételt, hogy visszalépésre kényszerítsék Almássy Kornélt, aki elindult a párt elnöki posztjáért.

Az ügyészség szerint Dávid és Herényi a hangfelvételt arra akarta felhasználni, hogy kikényszerítse Almássy visszalépését a pártelnök-jelöltségtől. Ennek érdekében a pártelnök felkereste Csányit is, hogy a bankvezér gyakoroljon nyomást Almássyra. Mivel nem járt sikerrel, Dávid sajtótájékoztatón játszotta le a felvételt, illetve osztotta ki annak leiratát.

A Szilvásy György, Herényi Károly, illetve Dávid Ibolya ellen folyó nyomozást júniusban egyesítették. Korábban Dávid és Herényi ellen nem lehetett nyomozni, mivel képviselőként mentelmi joguk volt.

Az UD Zrt.-ről később nem bizonyosodott be, hogy közük lett volna az adatgyűjtési botrányhoz, a cég ezért az érintettektől most több százmilliós kártérítést követel. A feljelentés alapján nyomoztak volna Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen, de mentelmi joguk volt. A választások után azonban ez megszűnt, mivel nem szereztek parlamenti mandátumot. Ezért a Legfőbb Ügyészség június 10-én a nyomozás folytatása mellett döntött (erről bővebben itt olvashat).