Liga: Korlátozni akarja a sztrájkjogot a kormány

Vágólapra másolva!
Jelentősen korlátozná a közszolgáltató cégek dolgozóinak sztrájkjogát a kormány - állítja a Liga Szakszervezetek egy még be nem nyújtott, de állítólag a minisztériumok közt keringő módosító indítványra hivatkozva. A javaslat szerint a jövőben csak akkor sztrájkolhatnának például a MÁV vagy a BKV dolgozói, ha sikerül megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról.
Vágólapra másolva!

A jövőben jóval nehezebben lehetne sztrájkolni közszolgáltatást nyújtó vállalatoknál, mert a munkabeszüntetés feltétele lenne a még elégséges szolgáltatás mértékének rögzítése - ez áll abban a módosító indítványban, amelynek másolatát a Liga Szakszervezetek juttatta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön. A Liga szerint a módosítás bizottsági indítványként kerülne be az úgynevezett költségvetési salátatörvénybe, módosítva a sztrájktörvényt, a Munka Törvénykönyvét és szakszervezeti tagdíjfizetésről rendelkező jogszabályokat is. A beadványnak nincs dátuma, aláírása, nem derül ki, melyik parlamenti bizottság vagy képviselő kezdeményezése lenne.

A javaslat indoklása szerint felszámolnák azt a bizonytalanságot, ami abból fakad, hogy a közszolgáltatást nyújtó társaságoknál (például MÁV, BKV) nem tudnak megállapodni a sztrájktörvényben kötelezővé tett még elégséges szolgáltatás mértékéről. A módosítás ezért úgy rendelkezne, hogy ha sem a két oldal, sem bíróság nem állapítja meg ezt a szintet, akkor a munkabeszüntetés nem tartható meg. A korábbi sztrájkok során szinte soha nem jött létre ilyen megállapodás. A javaslatban kiemelik, hogy ehhez a módosításhoz a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

A javaslatban azt is indítványoznák, hogy szüntessék meg az úgynevezett független szakszervezeti tisztségviselői jogállást. Ugyancsak a munkajogi szabályok megváltoztatásával gátolnák meg, hogy az érdekképviseleti tisztségviselők - például a kollektív szerződés alapján - több kedvezményt kapjanak annál, mint amennyit a Munka Törvénykönyve előír. Egy harmadik javaslat alapján megszűnne annak lehetősége, hogy a munkáltató maga vonja le és utalja tovább a dolgozók szakszervezeti tagdíját.

A Liga állítása szerint a tervezetet minisztériumok közt köröztetik, az egyelőre nem került fel a parlament honlapjára. Az országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke, Gúr Nándor a Független Hírügynökség kérdésére csütörtök este azt válaszolta: még a csütörtöki bizottsági ülésen sem találkozott ilyen tartalmú előterjesztéssel. A testület fideszes alelnökeit és Czomba Sándort, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásügyért felelős államtitkárát eddig nem sikerült telefonon elérni.