Magyar Nemzet: Nyilvánosak lehetnek az ügynöklisták

Vágólapra másolva!
Heteken belül a kormány elé kerülhet az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerváltás előtt megfigyelt emberek hozzáférhessenek az őket érintő, titkosítás alól feloldott állambiztonsági iratokhoz - írja a Magyar Nemzet. A jogszabálytervezettel a 2060-ig titkosított mágnesszalagok válnának megismerhetővé.
Vágólapra másolva!

Az érintettek számára megismerhetővé válhatnak azok a 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre a kommunista diktatúra titkosszolgálatai másolták rá az ügynösklistákat - írja a Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint heteken belül a kormány elé kerülhet az erről szóló törvénytervezet. A Magyar Nemzet szerint a több mint 50 ezer hálózati személy nevét, fedőnevét és adatait tartalmazó listák nyilvánosságra hozásáról már elvi döntést hozott a kormány, a jogszabálytervezet végső formáján azonban még dolgoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Még a Bajnai-kormány alatt kezdte meg munkáját az ügynöklistákkal foglalkozó Kenedi-bizottság. A Kenedi János vezette 3 fős testület felügyeli jelenleg is a Nemzetbiztonsági Hivatalból előkerült 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását, és minősítésük felülvizsgálását. Korábban ugyancsak Kenedi vezette azt a bizottságot is, amely a pártállam állambiztonsági iratainak a feltárást végezte. Ez a testület derítette ki, hogy megvannak a 2060-ig titkosított mágnesszalagok.