A Tisza teljes szakaszán készültség van

Vágólapra másolva!
A Tisza teljes hazai szakaszán árvízi készültség van, Vásárosnamény és Tokaj között a legrosszabb a helyzet. A hazai folyók mentén 1900 km-en védekeznek. A belvízhelyzet sem javult, az országban 320 ezer hektár van víz alatt.
Vágólapra másolva!

Tartós védekezésre készülnek a Tiszán, a folyó teljes magyarországi szakaszán árvízvédelmi készültség van érvényben. Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője azt mondta, most Vásárosnamény és Tokaj között a legnehezebb a védekezés, mert az áradó Kraszna, a Túr, a Szamos és a Bodrog is a Tiszát terheli. Nagy árhullámra készülnek a folyó mentén, de rekordot sehol nem dönt majd a vízállás, Tokajnál délelőtt 7 méteres vízállást mértek. Az ár- és belvízi védekezésben összesen 2300 ember vesz részt.

A Tisza egy nap alatt több mint két métert áradt Tiszabecsnél. A felső szakaszon harmadfokú a készültség, és ez várhatóan jövő hét közepéig marad is, a Tisza bodrogközi és dél-borsodi szakaszán is ezzel számolnak. A Szamoson négy métert meghaladó szintemelkedést várnak, a Túr harmadfokú árvízvédelmi készültség feletti vízállásokkal tetőzik majd, a Bodrog mentén már péntek déltől harmadfokúra emelték az árvízvédelmi fokozatot. Ismét áradnak a Körösök is, ott már mintegy 300 km-en védekeznek.

A Bódva és a Tarna már apad

A Bódva mentén is védekeznek, Szendrőn három ingatlan került veszélybe, homokzsákokat pakolnak a településen. Edelényben a Bódva vízszintje már elérte azoknak a homokzsákok alját, amelyeket még a tavaszi, kora nyári rekordárvíz idején raktak le. Láng János vízügyi szakember szerint azonban a folyó mentén nem várható rendkívüli esemény, a felső szakaszon már megkezdődött az apadás. A Tarna, a Zagyva és a Sajó is apad, de a Sajó magas vízállása miatt továbbra is zárva van a Kesznyéten és Sajóörös közötti út, a Bódva pedig még mindig elzárja Tornaszentandrást és Tornabarakonyt.

Az országban mintegy 320 ezer hektáron van belvíz, ennek fele mezőgazdasági terület. Az elöntött területek nagysága Hajdú-Biharban és Szabolcsban emelkedik a legintenzívebben, itt több házat is homokzsákokkal védenek