Balesetek nélkül küzdenek az autósok a havon és a latyakon

hó, havazás, forgalom, Níregyháza
Vágólapra másolva!
Országszerte télies útviszonyokra kell számítani a szombati intenzív havazás miatt. A főutak a legtöbb megyében latyakosak, a mellékutak havasak. A havazás egyelőre nem okozott komoly problémát a közlekedésben, mindössze egy súlyos baleset történt Tatabánya közelében, de az is csak részben köszönhető a csúszós utaknak. Pest megyében viszont több autó is elakadt a behavazott mellékutakon.
Vágólapra másolva!

Az ország keleti részén szombat este még havazik, országszerte nehezen járhatóak az utak; nagy hó nem, de tartós lehűlés várható a következő napokban - közölte az Útinform és a meteorológiai szolgálat szombat este. A főutakat folyamatosan ekézik és sózzák, de így is havasak, latyakosak és nehezen járhatóak. A mellékutakra pedig még el sem jutottak a takarítógépekkel, így azokon még nehezebb a közlekedés - közölte az Útinform ügyeletese. A legvastagabb hótakaró jelenleg Sopronban van, itt 15 centimétert mértek. Budapesten és Miskolcon 5-5, Kecskeméten 4, Szegeden pedig 3 centiméter körüli a hóvastagság.

Egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az országban a délelőtt óta tartó intenzív havazás, amely délutánig főleg az ország nyugati és középső részét érintette. A legrosszabb közlekedési helyzet Csongrád megyében, Szentes környékén alakult ki, itt kora délután a főutak is havasak voltak. Csapadékmentes terület csak a Nyugat-Dunántúlon, illetve néhány keleti megyében volt: a látási viszonyok ugyan országszerte jók, de a sűrűhóesés miatt néha lecsökken a belátható útszakasz hossza.

Egy súlyos baleset történt

Egyelőre sehol sincs komolyabb fennakadás vagy baleset a havazás miatt - mondta az [origo]-nak Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az ORFK sajtóügyeletén szintén azt közölték, hogy szombaton még nem történt az országban a havazással összefüggő baleset. Egy súlyos baleset ugyan történt Komárom-Esztergom megyében, de az csak részben köszönhető a rossz útviszonyoknak, mivel a karambolozó kocsi gyorsan hajtott a baleset előtt - közölte a megyei rendőrség.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint Tarján és Tatabánya között ütközött frontálisan két gépkocsi, miután az egyik autó egy jobbra ívelő kanyarban átcsúszott a szemközti sávba. A balesetben vétlen kocsi négy utasa közül egy idős nőt mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, a másik három utast - köztük egy 5 éves gyereket - megfigyelésre vitték be a tatabányai kórházba.

Rendkívüli hómunkásokat keresnek estére

Budapesten a BKV járatai rendben közlekednek, a budai hegyi buszoknál viszont kisebb késésekre kell számítani - mondta az [origo]-nak a BKV fődiszpécsere. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) 89 munkagéppel folyamatosan takarítja az utakat, a hidakat, a felüljárókat.

A társaság szombat délután felvételt hirdetett rendkívüli hómunkások számára, a jelentkezőket délután két órától este tíz óráig tartó munkavégzésre várják. Az FKF arra kéri a magánház-tulajdonosokat és a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól.

Pest megyében több autós elakadt

Pest megyében télies útviszonyokra számíthatnak az autósok, különösen a Zsámbéki-medence és a Pilis környékén - mondta Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője. Pécsi szerint megyeszerte csúszósak, havasak az utak, nehéz az előrejutás többek között Budakeszi és Budaörs között, a Budakeszi-Páty-Perbál útvonalon, de Pilisvörösvár és Pilisszántó térségében is kifejezetten téliesek a közlekedési viszonyok. A Magyar Közút tájékoztatása szerint Budaörs és Budakeszi közötti a mellékúton több helyen autók akadtak el. Nincs járhatatlan út Pest megyében, de Pécsi Norbert azt javasolta az autósoknak, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, téli gumival felszerelt járművel induljanak el. Az időjárás-előrejelzés szerint még vasárnap is sokfelé lehet havazás, de a megmaradó hó mennyisége nem éri el a tíz centimétert, éjszakától pedig olvadni fog.

Borsodban ónos esőre készülnek

Minden munkagépet az utakra vezényeltek Borsodban. A közútkezelő éjjel további hóesésre számít, sőt néhány helyen akár ónos eső is lehet. Ózd térségében délután intenzíven havazott, a 26-os úton több koccanásos baleset is történt - mondta Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.