Fontos nyugdíjkérdésekről dönt a parlament hétfőn

Vágólapra másolva!
Az állami nyugdíjrendszerbe átlépők vagyonáról is dönt hétfőn a parlament, amelynek napirendjén szerepel a miniszterelnök által is jegyzett politikai nyilatkozat a "magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről". Szavaznak a képviselők ezen kívül a PSZÁF szabályozói jogköreiről, a költségvetéshez kapcsolódó módosításokról is.
Vágólapra másolva!

A hétfői parlamenti ülés egyik legfontosabb döntése a magánnyugdíj-pénztárakból az állami rendszerbe visszalépők vagyonáról szól. A javaslat értelmében a pénzek a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerülnek, ami az állampapírokon kívül értékesíti az eszközöket, majd az azokból származó pénzt befizeti a költségvetésnek. A nyugdíjpénzek nagy részét ezzel elnyelheti az állami községvetés, a tervezetről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.

Zárószavazás lesz a 2011-es költségvetéshez szükséges különböző törvénymódosításokról is, ez a javaslat érinti többek között az önkormányzati törvényt, az államháztartási törvényt és a közoktatási törvényt.

Szavaznak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését szabályozó törvényről, a javaslat értelmében a szervezet szabályozói jogköröket kap, a PSZÁF elnökét rendeletek kiadásának jogával ruházzák fel.

Ugyancsak szavaz a parlament arról a javaslatról, amelynek célja többek között, hogy vonzóbbá tegye az emberek számára a lakástakarék-pénztárak igénybevételét. Szavaznak a tartalékosokról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokról is (a tartalékosokról bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Napirenden van ezen kívül egy politikai nyilatkozat elfogadása is a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről. A többek között Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett nyilatkozatban a parlament kinyilvánítja, hogy garantálni kell az állami nyugdíjbiztosítóhoz átlépő tagok eddigi befizetéseiről egyéni számlát vezethessenek, értékállók maradjanak a befizetéseik, jóváírják veszteségeiket, garantálják adómentességüket, és megvizsgálják a pénzükkel való gazdálkodás körülményeit.