Népszabadság: Korlátáznák a sztrájkjogot a közszolgáltatásoknál

Vágólapra másolva!
Az elégséges szolgáltatások meghatározásával megnehezítené a  munkabeszüntetést a közszolgáltatások terén egy módosító indítvány. A Népszabadsághoz került munkaanyagot hivatalosan még nem nyújtották be, és az sem derül ki, hogy melyik bizottság jegyzi.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság birtokába került módosító javaslat jelentősen korlátozná a sztrájkjogot, és mérsékelné a szakszervezeti tisztségviselők munkakedvezményeit. A jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomaghoz készült javaslatról nem derül ki, hogy melyik bizottságtól ered, egyelőre a parlamenti honlapon sem található, és a tervezetről hiányzik az Országgyűlés Hivatalának pecsétje is, tehát hivatalosan még nem nyújtották be.

A javaslat szerint a közszolgáltatásokban sztrájkot csak akkor lehetne tartani, ha előtte a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatás mértékéről, illetve azt bíróság állapítja meg. Az elégséges szolgáltatások hiányos szabályozása a MÁV-nál vagy a BKV-nál korábban hirdetett munkabeszüntetések idején is problémákat vetett fel.

Az előterjesztés egy másik módosítása kimondaná, hogy a szakszervezeti tisztségviselők számára kizárólag a jogszabályban meghatározott kedvezményeket lehetne nyújtani, és annál többet a kollektív szerződés sem biztosíthatna. Ez azt jelentené, hogy a törvényben biztosított munkaidő-kedvezmény járna, de főállású, tehát a munkáltató által fizetett szakszervezeti tisztségviselők nem lehetnének. Az előterjesztés szerint a szakszervezeti tagdíjakat a tagoknak a jövőben egyenként kellene a befizetni, és akkor sem vonhatnák le a fizetésből, ha ahhoz a dolgozók hozzájárulna.