Bírálja a Freedom House az új magyar médiatörvény tervezetét

Vágólapra másolva!
A sajtószabadságot fenyegeti az új médiatörvény tervezete a Freedom House washingtoni központú nemzetközi civil szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

A magyar médiatörvény tervezete a sajtószabadságot fenyegeti a Freedom House washingtoni központú nemzetközi civil szervezet szerint. A legfőbb kifogásuk az, hogy kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt megbírságolhatják a magánkézben lévő médiumokat. A jogszabály ezeket lényegében ugyanolan szabályoknak vetné alá, mint a közszolgálati és az állami médiát.

Különösen aggasztónak tartja a szervezet, a feltételezett jogsértések meghatározását, amely nagyon tág, és olyan környezetet teremt, amely jelentős visszaélésekhez vezethet. A jelentés rámutat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy volt fideszes politikust nevezett ki kilenc évre az újonnan létrehozott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa igazgatójának, és a testület többi négy helyét is a párt támogatói töltik be. Novemberben életbe lépett egy olyan törvény is, amely a nemzet- és közbiztonsági kérdésekről írt cikkekkel kapcsolatban a forrásaik feltárására kötelezi az újságírókat.