Egykamarás parlament szerepel az alkotmánykoncepcióban

2010.12.14. 13:35

Elfogadta az új alkotmány koncepcióját a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottsága. Március 15-éig a parlament elé kerülhet az új alkotmányjavaslat, a végleges koncepció szavazásakor a kétkamarás parlament ötletét csak az eseti bizottság elnöke támogatta.

Egykamarás parlamentet tartalmaz a végső alkotmánykoncepció. Az eseti bizottság ma fogadta el az új alaptörvény tervezetét. A törvényhozást érintő résznél csak az elnök, Salamon László támogatta a kétkamarás rendszert, 27 kormánypárti képviselő az egykamarás parlamentet tartaná meg.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság ülésén csak a Fidesz és a KDNP képviselői vettek részt, és egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy a koncepciót az Országgyűlés elé terjesztik. A testület felkéri a kormányt, hogy az új alkotmányról szóló törvényjavaslatot március 15-ig terjessze az Országgyűlés elé, ezután megkezdődhet az egy hónaposra tervezett vita. A múlt héten Balsai István, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy április 25-én szeretnék elfogadni az új alkotmányt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK