Több mint száz év börtönt kaptak a "fekete sereg" tagjai

Kommandósok felügyelik a vádlottakat a fekete sereg néven ismertté vált csoport bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet büntetőperének tárgyalásán, a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében
Vágólapra másolva!
Összesen több mint száz év börtönt szabott ki a bíróság a fekete seregként emlegetett csoport tagjaira a Fővárosi Bíróság. A csoportot vezető Magyar Róbertet életfogytiglanra ítélték, de ő már hónapokkal ezelőtt megszökött a házi őrizetből.
Vágólapra másolva!

Tényleges életfogytiglant kapott a fekete sereg néven elhíresült csoport szökésben lévő vezetője, Magyar Róbert, 28 társa pedig még összesen több mint száz év fegyházat a Fővárosi Bíróságon kedden kihirdetett elsőfokú ítélet szerint.

A bűnszervezet az ügyészség szerint prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével, tartozásbehajtással foglalkozott, erőszakos küzdelmeket folytatott a mindezekből származó illegális jövedelmekért, és a fegyveres leszámolástól sem riadt vissza. A kedd délelőtti ítélethirdetés során, a büntetések felolvasása után a tárgyalóteremben nyomban megbilincseltek és előzetes letartóztatásba helyeztek nyolc, még szabadlábon lévő vádlottat. A többórás indoklás a délután folyamán várható. A 6-8 évvel ezelőtti cselekmények között van minősített emberölés, zsarolás, lőfegyverrel való visszaélés és garázdaság.

A szövevényes bűnügy tárgyalása még 2007 márciusában kezdődött, azóta száz tárgyalási napon át foglalkozott az üggyel Vaskuti András büntetőtanácsa, a nyomozati iratanyag terjedelme meghaladja a 15 ezer oldalt. A bíróság eredetileg 2008 őszén, majd 2009 nyarán tervezte a per befejezését, de a büntetőeljárás elhúzódott, többek között a vádlottak betegségei, a tanúk távolmaradása és a miatt is, hogy időközben harmincra emelkedett a vádlottak száma.

Szökés a házi őrizetből

Magyar Róbert elsőrendű vádlottat a Fővárosi Főügyészség több emberen előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés kísérletével vádolja, részben mint felbujtót, részben mint társtettest. Ezenfelül négyrendbeli emberölés előkészületével, kétrendbeli lőfegyverrel való visszaéléssel és háromrendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás kísérletével is vádolják. A férfi ugyanakkor idén januárban megszökött, miután előzetes letartóztatása a törvény értelmében megszűnt, és házi őrizetbe került. Erről részletek ebben a cikkünkben.

Az ügyész még az első tárgyalási napon országos kiterjedésű, hierarchikusan felépülő csoportként írta le a "fekete sereget", amelynek tagjai általában csak becenéven ismerték egymást. Volt a csoportnak Pufi, Jézus, Medve, Jackson nevű tagja, és legtöbbször csak az őket közvetlenül irányítókat ismerték. Az ügyész szerint a vezető, Magyar Róbert a vele kapcsolatban álló vidéki bűnözői csoportok értesítésével csaknem ezer embert tudott volna mozgósítani.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Magyar Róberték elfogása után a rendőrség azt állította, hogy a rendőrök szemmel tartották a csoportot, 2003 őszén például hónapokon át rendszeresen kihallgatták a tagjait. A vádirat szerint Magyar és társai 2004. június 23-án egy XV. kerületi diszkóban gyülekeztek, a szervezet mintegy 150-200 tagja jelent meg ott. A helyszínen egy rivális csoport több tagja is feltűnt. A vád szerint Magyar felszólította az épületben tartózkodókat a harcra, és az eset lövöldözésbe torkollt.

Összetűzés Ragyás Tónival

Magyart vádolják azzal is, hogy köze van a "Ragyás Tóni" becenevű H. Antal 2003. augusztusi megöléséhez. Ragyás - akit arcának állapota miatt neveztek így - ismert óbudai figura volt, a Római part több nyári szórakozóhelyén törzsvendégnek számított.

A vád szerint a gyilkosságra Magyar adott megbízást, aki így akarta megtorolni egy korábbi sérelmét. A két, ellenérdekelt alvilági csoport vezetője korábban a Római parton próbált rendezni egy vitát, amikor Ragyás Tóni fegyvert rántott, és megpróbálta lelőni riválisát. A fegyver kétszer is beragadt, így Magyarnak sikerült elmenekülnie. Ezért az elszenvedett presztízsveszteségért állt bosszút később - mondta korábban az ügyész.

Magyar ügyvédje korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a büntetőperben a H. Antal meggyilkolásával gyanúsított férfi azt állította, ő nem kapott ilyen megbízást Magyartól. A férfi 2008 szeptemberében interjút adott a Borsnak, akkor Ragyás Tóni meggyilkolásáról azt mondta: "A Tónit a mi ügyünk harmadrendű vádlottja, J. János ölte meg. Be is vallotta a bíróságon, hogy B. Tibor megbízására tette. Eredetileg csak meg kellett volna ijesztenie, csak rosszul húzta fel a csuklyáját, nem látott jól, és így tragikusabban alakultak az események." Azt az interjúban Magyar Róbert elismerte, hogy a korábbi fegyveres incidens valóban megtörtént közte és H. Antal között.