Medián: A lakosság kevesebb mint fele elégedett a kormánnyal

2010.12.16. 8:43

A második Orbán-kormány megalakulása óta először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják - derül ki a Medián felméréséből. A fél éve mért 21 százalékról jelentősen, 32 százalékra nőtt a Fideszre semmiképpen sem szavazók aránya.

Szűkült a rés a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága között az utóbbi egy hónapban a választani tudó biztos szavazók körében - derül ki a Medián december elején, 1200 fő megkérdezésével készített felméréséből, amelyet a HVG ismertet.

A közvélemény-kutatás szerint ennek az az oka, hogy jelentősen nőtt a szocialista szavazótáborban azok száma, akik elmennének szavazni, miközben a többi szavazói csoport aktivitása kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A fél éve mért 21 százalékról jelentősen, 32 százalékra nőtt a Fideszre semmiképpen sem szavazók aránya.

A második Orbán-kormány megalakulása óta most először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják: az elégedettek aránya a novemberi 51-ről 45 százalékra csökkent. A két hónappal ezelőtti 39 százalékról 48 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 44, az MSZP-é 13, a Jobbiké 7, az LMP-é 3 százalékos. Orbán Viktor kormányfő népszerűsége mérséklődött, de továbbra is ő áll a politikuslista élén. Őt Schmitt Pál államfő követi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK