234 településen kell védekezni az árvíz, illetve a belvíz ellen

Vágólapra másolva!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteki összesítése szerint jelenleg Magyarországon 13 megye 234 településén kell védekezni az árvíz, illetve a belvíz ellen. Eddig 52 embert kellett kitelepíteni. Harmadfokú árvízvédelmi készültség 451 kilométer hosszan, másodfokú 802 kilométeres szakaszon, míg elsőfokú 565 kilométernyi szakaszon van. A munkálatokban 1758 ember vesz részt.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 13 megye 234 településén védekeznek az árvíz, illetve a belvíz ellen - derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb összesítéséből. A munkákban összesen 1758 ember 339 szivattyúval és 74 munkagéppel vesz részt. Folyamatosan tisztítják az átereszeket, árkokat, továbbá szivattyúznak. A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 3161 négyzetkilométer.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Lónyai-főcsatorna alsó szakaszán, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, összesen 451 kilométer hosszan.

Másodfokú a készültség 802 kilométer hosszan a Tiszán Veresmart és Zalkod, valamint Tiszafüred és Doba között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

Elsőfokú a készültség a Tiszán Záhony és Veresmart, valamint Doba és Szeged között, a Szamos felső szakaszán, a Zagyván, a Berettyó felső szakaszán, a Kettős-Körösön, valamint a Kis-Balatonon, 565 kilométernyi szakaszon.

Egyre több a befagyott vízterület a Tiszán, de még túl vékony ahhoz, hogy elbírjon egy embert. A tiszai vízirendőrök felhívják a figyelmet arra, hogy csak akkor szabad a befagyott vízre menni, ha elég szilárd, nem olvadt és nem mozog. Gyanús ropogás, recsegés esetén azonnal hasra kell feküdni a jégre, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot - partot, stéget - hason csúszva elérni.