Az ombudsman szerint nyilvános a Margit híd felújításának tanulmánya

Vágólapra másolva!
Bárkinek joga van megismerni a Margit híd felújításának megvalósíthatósági tanulmányát az adatvédelmi ombudsman szerint, így bárki ellenőrizheti, hogy megalapozott volt-e az előkészítés és a kormányzati döntés. Jóri András azért indított vizsgálatot, mert az önkormányzat a felek közötti szerződésre hivatkozva kérésre sem hozta nyilvánosságra az iratot.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi ombudsman állampolgári panaszra vizsgálatot indított a Margit híd felújításának megvalósíthatósági tanulmányának nyilvánosságáról. Az adatvédelmi biztos közleménye szerint a panaszos azt kifogásolta, hogy a fővárosi önkormányzat nem bocsátotta rendelkezésére másolatban a dokumentumot, arra hivatkozva, hogy az a felek között létrejött szerződés miatt nem hozható nyilvánosságra.

Jóri András közleménye szerint a megvalósíthatósági tanulmány nyilvános adat, ha a kormány dönt róla, akkor véglegessé válik, és kérésre nyilvánosságra kell hozni. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy jogellenes a Fővárosi Önkormányzat és a Margit Híd Konzorcium nevében eljáró Főmterv Zrt. között létrejött vállalkozási szerződés azon kikötése, hogy a megrendelő Fővárosi Önkormányzat a tervdokumentációt nem hozhatja nyilvánosságra.