Egy 12 éves kislány gyújtotta fel Zamárdiban a betlehemet

Vágólapra másolva!
Egy 12 éves, öngyújtóval játszó, családotthonban élő lány gyújtotta fel Zamárdi betlehemét. A lány elismerte tettét, de kiskorú, így nem büntethető, ezért az ügyben indult eljárást a rendőrség megszünteti.
Vágólapra másolva!

Egy 12 éves, családotthonban élő kislány gyújtotta fel a betlehemet Zamárdiban kedden - közölte Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A kiskorú nem büntethető, ezért az ügyben indult eljárást a rendőrség megszünteti. A gyerek egyébként elismerte tettét. A 8 négyzetméternyi, ember nagyságú figurákkal elkészített alkotás a fémvázakon kívül főként nádból, szalmából és textilből készült, ezért pillanatok alatt teljesen leégett.

"Óriási a felháborodás, nem lehet meg nem történtté tenni az esetet, de adventkor a megbocsátásról kell szóljon az életünk" - mondta Csákovics Gyula, Zarmárdi polgármestere. A polgármester szerint családban élő gyerekeknél a szülők a felelősek a kártérítésért, de ebben az esetben kérdés, hogy ki vállalja a felelősséget, az állam, vagy a gyám. Az önkormányzati vezető már tárgyalt a gyerek gyámjával, aki a kislány nevében bocsánatot kért az egész településtől.

Az önkormányzat felajánlotta, hogy forrást biztosít egy újabb, még szebb betlehem elkészítéséhez, de a megalkotói azt mondták, csak jövőre tudják teljesíteni a feladatot. Jövőre viszont mindenképpen lesz új betleheme Zamárdinak - mondta a polgármester.

A zamárdi betlehemet a Nők a Balatonért helyi tagjai készítették a zamárdi Games segítségével még tavaly, másfél hónapos munkával. Idén a továbbfejlesztése részeként már kivilágítást is kapott, így a településnek esténkként is színfoltjává vált. Csákovics Gyula polgármester mintegy százezer forintosra becsülte a kárt hozzátéve, hogy az erkölcsi veszteség jóval nagyobb.