Március végéig tarthat a vörösiszap miatt hirdetett veszélyhelyzet

Vágólapra másolva!
Március végégi fenntartaná a belügyminiszter Veszprém megyében az iszapkatasztórfa miatt hirdetett veszélyhelyzetet. A miniszter szerint erre azért van szükség, mert még nem fejeződött be a kárfelszámolás. A veszélyhelyzettel együtt a Mal Zrt. is állami felügyelet alatt marad.
Vágólapra másolva!

Március 31-ig javasolja meghosszabbítani az iszapkatasztrófa miatt október 6-án kihirdetett, és egyszer már meghosszabbított veszélyhelyzetet a belügyminiszter. A javaslatról az országgyűlésnek kell döntenie.

Az erről szóló, pénteken benyújtott határozati javaslat szerint a veszélyhelyzet meghosszabbítására azért van szükség, mert "a kedvezőtlen időjárás" miatt tovább tart a későbbi katasztrófa megelőzését szolgáló gátak építése. A belügyminiszter arra is hivatkozik, hogy még nem fejeződött be a külterületi kárfelszámolás Veszprém megyében, és a közel 1000 hektáros szennyezett mezőgazdasági terület mentesítése során továbbra is szükséges olyan intézkedések alkalmazása, ami pedig csak a veszélyhelyzet fenntartása mellett lehetséges. Ilyen például az, hogy a kárelhárításban és a védekezésben bevethetik a Magyar Honvédséget és a rendvédelmi szerveket is.

A javaslat szerint a veszélyhelyzet fenntartása mellett érvényben maradna az az ezzel együtt kihirdetett kormányhatározat, amely rendelkezik a Mal Zrt. állami felügyelet alá vonásáról, és arról, hogy a kijelölt kormánybiztos felügyeli a cég gazdálkodását.