Tátrai Miklós szerint nem volt jogi akadálya a sukorói telekcserének

Vágólapra másolva!
Tátrai Miklós a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója szerint nem volt jogi akadálya a sukorói telekcserének. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Tátrai Miklós bilincsben, rabszíjon érkezett a székesfehérvári tárgyalóterembe.
Vágólapra másolva!

Tanúvallomást tett Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hűtlen kezeléssel gyanúsított, volt vezérigazgatója pénteken a Fejér Megyei Bíróságon. Ez volt a hetedik tárgyalás az állam által a sukorói telekcsere-szerződés érvénytelenítéséért indított polgári perben. A bíró arról kérdezte Tátrai Miklóst, hogyan jött létre 2008 nyarán a sukorói ingatlanok telekcsere szerződése. Tátrai elmondta, hogy először 2008 májusában hallott a kaszinóberuházásról Gurcsány Ferenc akkori miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában.

Tátrai Miklós elmondta: tekintettel arra, hogy a Joav Blum birtokában levő területek egy részére az államnak szüksége volt a 4-es főút építéséhez, a sukorói ingatlanokkal kapcsolatban pedig nem terveztek hasznosítást, továbbá, mert a befektető vállalta az ingatlanok közötti értékkülönbözet megfizetését, a telekcserének jogi akadálya nem volt. A Vagyontanács jóváhagyta az ügyletet, őt pedig kötelezte a szerződés aláírására - tette hozzá a volt vezérigazgató.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója olyan szerződést hagyott jóvá, amely miatt 1 milliárd 327 millió forint kár érte a magyar államot. Jelenleg mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

Az ingatlanok értékbecslésével kapcsolatban Tátrai Miklós elmondta: eddig öt értékbecslés született, többsége csaknem azonos eredményt hozott. A főügyészség által megrendelt értékbecslés szerint viszont mintegy 1,3 milliárddal ér többet a sukorói ingatlan Joav Blum Pest megyei ingatlanainál.

A 2008-ban megkötött csereszerződés alapján a felperes magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlant cserélték el a Joav Blum birtokában levő két albertirsai, külterületi, valamint egy Pilis külterületi ingatlanra. A pénteki a per hetedik tárgyalása volt.