Csökkenhet a polgármesterek fizetése

Vágólapra másolva!
A képviselőtestületek mostantól csökkenthetik polgármesterük fizetését, miután a parlament elfogadta az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényt. Szigorodnak a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Országgyűlés a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényt hétfőn. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a képviselő-testületek a jövőben csökkentsék polgármestereik fizetését.

A Kósa Lajos és Kovács Zoltán fideszes képviselők által jegyzett törvényt 300 igen, és 62 nem szavazat mellett fogadta el a Ház. Nemmel szavazott az MSZP, az LMP és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a megyei városok a jövőben több aljegyzőt is kinevezhetnek. A jogszabály azt is tartalmazza, hogy meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltottak, vagy bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy akinek az állammal szemben köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül nem rendezi, illetve kényszergyógykezelését a bíróság jogerősen elrendelte.