Énekes tüntetéssel köszöntötték Geréb Ágnest a születésnapján

Vágólapra másolva!
Ötvennyolcszor énekelték el a születésnapi köszöntőt Geréb Ágnes családtagjai és támogatói a Nagy Ignác utcai börtön előtt hétfőn este a szülés-nőgyógyász születésnapja alkalmából.
Vágólapra másolva!

Énekléssel tüntettek Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért a már két és fél hónapja előzetes letartóztatásban lévő szülész-nőgyógyász fogva tartásának helyszínén, a fővárosi Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt hétfő délután. A demonstrálók, valamint a szülész-nőgyógyász gyermekei és unokája ötvennyolcszor énekelték el egymás után, hogy "Ami jó van a világon, születésnapján kívánom". A szülésznő ugyanis hétfőn ünnepelte 58. születésnapját.

A Szülők a Szabad Szülésért és a Születésház Egyesület szervezésében tartott hétfői megmozduláson az MTI jelentése szerint mintegy négyszázan vettek részt, kifejezve örömüket, hogy az ügyészség a nap folyamán kezdeményezte, hogy Geréb Ágnes az előzetes letartóztatásból kerüljön házi őrizetbe. Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért az elmúlt hetekben már több tüntetést tartottak Magyarországon és külföldön is. Az V. kerületi börtön épülete előtt most két hatalmas molinót feszítettek ki, amelyen Geréb Ágnes fotója és egy karácsonyi üdvözlet volt olvasható.

A megmozdulás részvevői, akik között nagyon sok kisgyermekes szülő volt, köztük olyanok, akiknek gyermekeit a szakember segítette világra, gyertyákkal, mécsesekkel sorakoztak fel a járdán, és muzsikaszó mellett énekelték el A börtön ablakában című dalt, valamint Palya Bea Születésdal című számát.

Az otthonszülést népszerűsítő szülész-nőgyógyász ellen gondatlan veszélyeztetés miatt folyik eljárás, október elején helyezték előzetes letartóztatásba. Az otthonszülések közben történt balesetek miatt már többször indult eljárás Geréb Ágnes ellen, egy korábbi bírósági ügyben, 2007-ben három évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn jelentette be, hogy elkészült az otthoni szülést szabályozó rendelet, a jogszabályt közigazgatási egyeztetés után várhatóan áprilisra fogadhatja el a kormány.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Palya Bea énekel a tüntetésen