Orbán: Meg kell győznünk egymást, hogy sikeresek leszünk

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A jövő év első felében két lépésben jelentősen csökkenti a kormány az államadósságot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában. Orbán szerint ebben az évtizedben már nem reális az euró bevezetése, a bedőlt devizahiteleseknek pedig még hónapokat kell várniuk, mielőtt létrejöhet a megsegítésükre tervezett állami hivatal.
Vágólapra másolva!

A magas államadósság Magyarország legégetőbb gazdasági problémája - jelentette ki az MTV Az Este című műsorának adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok visszaterelése az állami rendszerbe elsősorban ennek a problémának a megoldását szolgálja.

Orbán azt mondta, ha az államadósság maga alá temeti az országot, akkor az állam nem tud nyugdíjat fizetni a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök szerint eddigi intézkedései alapján nem túlzás azt mondani, hogy a kormány megmentette a nyugdíjasok következő havi nyugdíját. "Még nem értünk a végére, még kell néhány fontos döntést hoznunk" - mondta Orbán a nyugdíjrendszer átalakításáról. Szerinte a további lépéseket a következő hónapokban kell megtenni a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, de arról nem beszélt, hogy melyek a további szükséges intézkedések.

"Senki nem alszik a szabad ég alatt"

Orbán azt mondta, hogy 2011 első negyedévében jelentős államadósság-csökkentő akciót hajt végre a kormány, amelyet pár hónap után egy újabb ilyen lépés követ majd.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ezután válik lehetővé a kormány egyik legelső intézkedése, a kormány korábbi bejelentései szerint a bedőlt devizahitelesek megsegítését célzó Nemzeti Eszközkezelő létrehozása. Az eszközkezelő Orbán szerint akkor jöhet létre, ha "a hitelességünk tovább javul az év első negyedében". Ehhez kellenek részben az államadósság-csökkentő intézkedések.

Kilakoltatás nem lesz Magyarországon - jelentette ki Orbán az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumról. Senki nem találhatja magát a szabad ég alatt azért, mert nem tudja törleszteni a lakáshitelét - mondta a kormányfő.

Mikor lesz magyar euró?

Arra a kérdésre, hogy mikor vezetheti be Magyarország az eurót, Orbán kis gondolkodás után azt mondta: "Nem merek mondani olyan évszámot, amelyet aztán számon lehet rajtam kérni". Orbán szerint az évtized végéig nem tűnik reálisnak az euró magyarországi bevezetése.

"Két különböző malomban őrölünk" - mondta Orbán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány kapcsolatáról. A miniszterelnök szerint a kormány és az MNB hosszú távú gazdaságpolitikai elképzelései eltérnek egymástól, és ez megnehezíti az ország dolgát.