Navracsics szerint városi legenda a konfliktusa Orbánnal

Vágólapra másolva!
Egy sietség miatt kikerült kérdéssel magyarázta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek adott interjújában azokat a híreket, amelyek szerint nem értett egyet a miniszterelnökkel az Alkotmánybíróság korlátozásának ügyében. Navracsics szerint Rogán Antal nem dezertőr, de a kormánnyal nem egyeztetett javaslatok elszaporodása gondokat okozhatna a frakció és a kormány közt.
Vágólapra másolva!

Városi legendának minősítette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azokat a híreket, amelyek szerint nem értett egyet Orbán Viktor kormányfővel az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörének korlátozása ügyében. Navracsics a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban azt mondta: jelenleg nem lát dezertőröket a kormánypártok soraiban.

Navracsics szerint az Orbánnal szembeni konfliktusáról szóló hírek egyetlen eseményhez kötődnek: a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén volt, amikor egy külföldi hírügynökség rákérdezett az Ab korlátozására. Neki azonban sietnie kellett a Parlamentbe, ezért azt mondta az újságírónak, hogy a kérdésre most nem válaszolna. A miniszter szerint az újságírók amúgy is szeretnének valakiből "ellen-Orbán Viktort" felépíteni.

A miniszter állítása szerint a mögött sem volt politikai szándék, hogy nem nyomott gombot a nyugdíjtörvény módosításának szavazásán. "Vétkes könnyelműség volt" - mondta Navracsics, aki állítólag már kezd hozzászokni, hogy minden kimaradt szavazásának politikai jelentőséget tulajdonítanak. A kihagyott szavazásért Navracsics még nem kapott büntetést, de "bármelyik pillanatban" várja az erről szóló határozatot.

Navracsics a lap kérdésére azt mondta: nem tartja dezertőrnek Rogán Antal fideszes képviselőt, aki a nélkül nyújtott be alkotmánymódosító javaslatot, hogy egyeztetett volna a kormánnyal (a frakció végül Navracsics ellenkezése ellenére is támogatta Rogán javaslatát, a történtekről itt olvashat). "A konkrét eset eljárási problémát vet fel, és éppen azt jeleztem, hogy ha ez elszaporodna, az gondokat okozna a kormány és a frakció közötti együttműködésben" - mondta Navracsics, aki szerint nincs személyes konfliktus Rogán és közte, illetve a kormány közt.