Sok autóst elkerült Tarlós szmogos figyelmeztetése

szmogriadó, légszennyezés, füstköd, egészségügyi határérték
Vágólapra másolva!
Amíg küszöbön nem áll a katasztrófa, a pesti autósokat nem fogja érdekelni a légszennyezettség - ez az [origo] által megkérdezett budapesti sofőrök véleménye arról, hogy szmogriadó esetén hajlandóak lennének-e kiszállni a kocsiból. Kedden reggelre a fővárosban - ahol a levegő porszennyezettségének 75 százaléka a közlekedésből származik - a szálló por koncentrációja elérte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Tarlós István főpolgármester azt kérte, minél többen hagyják otthon az autójukat.
Vágólapra másolva!

"Van zöld plakettes kocsim is, ha szmogriadó lesz, akkor majd azt használom" - mondta az [origo]-nak egy autós a budai rakparton. A kocsija rendszámán piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakett volt, ami azt jelenti, hogy szmogriadó esetén vonatkoznak rá a közlekedési korlátozások. Budapesten kedden reggelre érte el a levegő szennyezettsége a tájékoztatási küszöbértéket, a fővárosi önkormányzat ezért közleményben kérte a piros és fekete plakettel ellátott autók tulajdonosait, hogy ne használják autóikat a szennyezés csökkentése érdekében.

A fővárosban azért rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert két egymást követő napon négy, illetve öt mérőállomáson meghaladta a szálló por koncentrációja a 75 mikrogrammot köbméterenként. Ez a koncentráció a gyerekekre, idősekre és a krónikus betegekre jelent veszélyt. A főváros azt kéri, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést az autózás helyett, illetve álló helyzetben ne járassák feleslegesen a motort a budapestiek. Az önkorlátozásra a közlemény szerint azért van szükség, mert a budapesti levegő porszennyezésének 75 százaléka a közlekedésből származik (az ipari kibocsátás és a lakosság fűtéskibocsátása 10-10 százalék arányban szennyezi a főváros levegőjét).

Az [origo] által megkérdezett budapesti autósok többsége nem tudta megmondani, hogy az ő autóján milyen színű plakett van, azaz érinti-e őt a főváros kérése. A legtöbben abban is egyet értettek, hogy nem valószínű, hogy a pestiek kevesebbet használják majd a kocsijukat pusztán azért, mert a levegő tisztaságának érdekében erre kérik őket. "Ha szigorúan szankcionálnának, akkor többen tennék le a kocsit" - mondta egy kocsijából kiszálló férfi a Műegyetem előtti parkolóban, aki szerint a karácsony előtti szaladgálásban még kevésbé valószínű, hogy otthon hagyják az autójukat az emberek.

Fekete galambok és szennyező BKV

"Az autó kényelmi dolog, nyilván nekem is jó, ha idejében odaérek mindenhová" - vonogatta a vállát egy férfi a Gellért tér közelében, ahol éppen leparkolt az autójával. Szerinte egyébként sincs igazán választása, legfeljebb az, hogy két óra alatt ér be BKV-val a munkahelyére. Azt mondta, legfeljebb egy szigorú törvénycsomag kényszerítheti rá az embereket, hogy ne használják az autóikat szmogriadó előtt vagy közben.

"Amíg nincs küszöbön a katasztrófa, addig senki nem száll ki. Ha már küszöbönáll, akkor meg már késő" - fogalmazott. Szerinte "ha igaz, amit 2012-re ígérnek", akkor nagyon hamar változtatni kell. Kérdésünkre megmagyarázta, a Discovery Channelen rendszeresen szó van arról, hogy hamarosan a gyors sarki jégolvadás miatt özönvizek jönnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] megkérdezett egy, a rakparti parkolóban járó motorral számítógépező autóst is a szmogriadóról. A férfi azt mondta, nem szokott ilyet csinálni, csak fázott a kocsiban, de ha kell, erről le tud mondani. Az viszont nem megoldható szerinte, hogy BKV-val járjon dolgozni.

Egy fiatal férfi pedig azt mondta, szerinte nem a kocsikon kellene kezdeni a korlátozást, hanem le kellene cserélni a BKV járműparkját, mert szerinte a harmincéves, negyven-ötven-hatvan litert fogyasztó buszok szennyezik leginkább a levegőt. Ezeken a buszokon néha még az utastérbe is bejön a szmog - mondta, hozzátéve, ő maga rendszeresen BKV-zik, most kivételesen vezetett egy kölcsön kapott autót. Szerinte a szmoggal kapcsolatos óvatosságnak van alapja, ezt az is mutatja, hogy a galambok Budapesten mind szürkék vagy feketék, annyira koszos a levegő, miközben például Bécs tele van fehér galambokkal.

Miskolcon szmogriadót rendeltek el

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) keddi adatai szerint hét magyar városban is átlépte a 100 mikrogrammos köbméterenkénti koncentrációt a szálló por mennyisége, ami azt jelenti, hogy elérték a szmogriadó riasztási szintjét. A jelenlegi szabályok szerint ha a 100 mikrogramm feletti érték a mérőállomásokon - ahol több van, ott egy részében - legalább két napon át tartós marad, akkor el kell rendelni a szmogriadót.

A legmagasabb szállópor-szintet Várpalotán (165 mikrogramm/köbméter) és Pécs Szabadság téri mérőállomásán (132) mérték. Pécsett a nitrogén-oxid mennyisége is csaknem háromszor magasabb a határértéknél. Rendkívül szennyezett volt a levegő ezeken kívül Veszprémben (120), Székesfehérvárott (126), Kazincbarcikán (112), Sajószentpéteren (102) és Miskolcon (a Búza téren 112).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Miskolcon érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata, ezért továbbra is jegy nélkül utazhatnak villamoson, autóbuszon azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel. Braun Csaba, a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. osztályvezetője kedd reggel azt mondta az MTI-nek, hogy Miskolc levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság ezért azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat és utazzanak tömegközlekedési járművekkel.

A tájékoztatási küszöb, azaz 75 mikrogramm felett volt a szállópor-szennyezettség Sopronban, Dorogon, Esztergomban, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Százhalombattán és Tökölön is.