Újabb gyanúsított a sukorói telekcsere-ügyben

Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség M. Andreát, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagját a sukorói telekcsere ügyében.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség M. Andreánál, majd gyanúsítottként hallgatta ki a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát, a Nemzeti Vagyongazdálkodás Tanács volt tagját a sukorói telekcsere ügyében - áll a Főügyészség sajtóközleményében.

A házkutatás során számos, az üggyel összefüggő okirati bizonyítékot foglalt le a főügyészség, ezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség M. Andreát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete elkövetésével gyanúsítja.

A gyanú szerint a volt szakállamtitkár a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjaként a cselekvőségével, illetve a mulasztásával hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő olyan szerződést hagyott jóvá, amely a magyar államot 1 milliárd 327 millió forinttal károsította meg.

Az ügyészség szerint az ügylet aránytalan volt

Egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel King's City néven egy gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretett volna létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapott volna.

Az ingatlan, ahova a komplexumot tervezték, Sukoró külterületén van. A befektetőcsoport a beruházáshoz egy csereügylettel szerezte meg a sukorói telket. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez a befektetők Joav Blum üzletemberen keresztül úgy jutottak hozzá, hogy Blum a területért cserébe felajánlotta a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatot indított az ingatlancsere miatt, mert egy szakvélemény a korábbi szakértői véleményekhez képest jelentős értékkülönbözetet állapított meg, és felvetette a feltűnő értékaránytalanság lehetőségét.