Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Vágólapra másolva!
A nyugdíjtörvények visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál az MSZP. A szocialisták beadványa szerint az elfogadott törvények három ponton is sértik az alkotmányt, és a jogszabály nem ad elegendő felkészülési időt.
Vágólapra másolva!

Sürgős eljárást kért az MSZP elnöke az Alkotmánybíróságtól az államfő által aláírt nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban. Mesterházy Attila a beadványában azt indítványozza, hogy mondja ki a testület a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosítás alkotmányellenességét, és a kihirdetés napjára visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a törvényt.

Az MSZP szerint a törvénnyel kapcsolatban az egyik legnagyobb hiányosság a kellő felkészülési idő hiánya. A párt szerint az új rendszerre való áttérésnek, a jogbiztonsággal összefüggő alkotmányos követelménye megkívánta volna az érintettek számára olyan felkészülési idő biztosítását, amely szükséges a megváltozott rendelkezésekhez való alkalmazkodáshoz, és különösen ahhoz, hogy a saját és a családjuk gazdálkodását az új feltételekhez igazítva szervezzék meg.

Az MSZP szerint legalább három ponton sérül az Alkotmány, egyrészt az alaptörvényben rögzített személyes adatok védelmére vonatkozó követelményeknél, másrészt amiatt, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradók személyes nyilatkozattételre kötelezése sérti az emberi méltósághoz való jogot. A párt harmadik aggályként arra hivatkozik, hogy a kormánypárti többség szavazatával elfogadott törvény sérti a jogalkotói hatalommal való visszaélésnek a demokratikus jogállamokban általánosan elfogadott tilalmát is.