Pár millió forint félrekönyvelése miatt bírálta a KDNP-t az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Apróbb gazdálkodási szabálytalanságok miatt bírálta a KDNP gazdálkodását az Állami Számvevőszék jelentése. Az ÁSZ szerint a párt bevételeinek 90 százaléka állami támogatás, a tagdíjak és a magántámogatások a párt költségvetésének kevebb mint 10 százalékát fedezik. Az ÁSZ szerint nagy gond nem volt a párt pénzügyeivel, és a jelentésből az is kiderül, hogy a KDNP 214 millióért vett ingatlanokat kedvezményes állami hitelből.
Vágólapra másolva!

Több kisebb számviteli és a működési szabálytalanság miatt bírálja a KDNP 2008-2009-es gazdálkodását az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. A jelentés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy összességében szabályosan, jogszabálykövető módon működött a párt, bár a párt mindkét vizsgált évben lekésett a beszámolók elkészítésének törvényes határidejéről.

A jelentés szerint a párt 2008-2009-ben 512,259 millió forint bevételt szerzett, amelynek 91,9 százaléka állami támogatás volt, csak a maradékot szerezte tagdíjakból vagy magántámogatóktól. Az ÁSZ szerint a párt 2009-ben hat esetben "elmulasztotta nevesíteni a belföldi jogi személyektől kapott, 500 ezer forintot meghaladó adományokat". A jelentés ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a párt a hibát kijavította.

Az ÁSZ kifogásolta azt is, hogy a párt "2009-ben a párttörvény tiltása ellenére 50 ezer forint értékben adományt fogadott el költségvetési támogatásban részesült alapítványtól, amelyet a helyszíni ellenőrzés időszakában a támogatónak visszautalt, így nem keletkezett olyan bevétel, amelyre a párttörvényben előírt szankciót alkalmazni kellene".

A jelentésből kiderül, hogy a KDNP 2009-ben az állami vagyonról szóló törvény alapján tizenkét ingatlant vásárolt 214 millió forintért. A vásárlás teljes árát a Magyar Fejlesztési Banktól felvett hitelből fizették.

Az ÁSZ kifogásolta, hogy "az alapszabályban előírt gazdálkodási szabályzatot, valamint szervezeti és működési szabályzatot a helyszíni ellenőrzés befejezéséig nem készítette el". Az ÁSZ szerint "az alapszabály szerint az Ügyvezető Elnökség feladata egyebek mellett, hogy ellenőrzi a párt gazdálkodását. Ennek ellenére a gazdálkodást irányító, ellenőrző feladatot szabályozásban nem delegálták konkrét személyhez, beosztáshoz".