Nem tisztult Budapest levegője, de nincs riasztási fokozat

Vágólapra másolva!
Érvényben marad a fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata, Budapest vezetése azt kéri az autósoktól, hogy a fekete vagy piros plakettű rendszámokkal rendelkező autósok ne használják a járművüket. Több vidéki városban is magas a szálló por koncentrációja.
Vágólapra másolva!

Nem csökkent érdemben a szálló por koncentrációja a fővárosban, így fennmarad a szmogriadó tájékoztatási fokozata - áll a Városháza szerda reggeli közleményében. A légszennyezettség a riasztási küszöbértéket sehol sem lépte túl, de a főpolgármester továbbra is azt kéri a rosszabb környezetvédelmi besorolási autókkal közlekedőktől, hogy válasszák inkább a tömegközlekedést. A piros és a fekete plakettű autósokra vonatkozna a korlátozás, de a karácsonyi bevásárlás hajrájában sok autós nem tartja be a figyelmeztetést.

Azt tanácsolják, hogy a gyermekek, az időskorúaknak és a krónikus betegek ha lehet, ne menjenek az utcára.

Nem csak a fővárosban rossz a levegő

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint kedden hét magyar városban is átlépte a 100 mikrogrammos köbméterenkénti koncentrációt a szálló por mennyisége, Várpalotán, Pécsen, Veszprémben, Székesfehérváron, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon van határérték felett a porkoncentráció. Sopronban, Dorogon, Esztergomban, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Százhalombattán és Tökölön is a tájékoztatási küszöb közelében van a légszennyezettség.

Székesfehérváron szmogriadót rendeltek el

Szmogriadót rendelt el Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András szerda reggel. A városban nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott gépkocsik. Ennek betartását a rendőrség ellenőrzi. A hatóság szabálysértési eljárást indít azok ellen, akik ezt megszegik.

Korlátozzák a forgalmat Várpalota belvárosában

Szmogriadó van érvényben Várpalotán is. Szerda déltől december 26-ig korlátozzák a belváros forgalmát naponta reggel 6 és 9, illetve délután 4 és 8 óra között - nyilatkozta Talabér Márta, a város polgármestere. A Bakony Volán helyi járatain vasárnapig jegy nélkül utazhatnak azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében várpalotai lakcím szerepel - tette hozzá a polgármester. A levegő szálló por koncentrációja már több mint két napja meghaladja a riasztási küszöbértéket a Veszprém megyei városban. A légszennyezettség 160 mikrogramm légköbméterenként, amely az egészségügyi határérték több mint háromszorosa.