Már tárgyal a kormány a reptér átnevezéséről

Vágólapra másolva!
Jól haladnak a tárgyalások a ferihegyi reptér átnevezéséről, a kormánynak az a szándéka, hogy a jövő év első felében, de legkésőbb Liszt Ferenc születésének októberi 200. évfordulójára a zeneszerző nevét viselje a repülőtér. A kulturális államtitkár szerint az átnevezés költsége minimális lesz.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy legkésőbb 2011 októberére, de lehetőség szerint már a jövő év első felében, esetleg már januárban felvegye Liszt Ferenc nevét a ferihegyi repülőtér - mondta az MTI-nek szerdán Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. Az MTV Híradója kedd este számolt be arról, hogy Liszt Ferencről nevezné el a repteret a kormány.

Szőcs Géza szerint világszerte elterjedt gyakorlat, hogy nagy repülőterek neves művészek, államférfiak nevét veszik fel: Veronában Gaius Valerius Catullus, Belgrádban Nikola Tesla, Tiranában Teréz anya, Rómában Leonardo da Vinci, Párizsban Charles de Gaulle, míg New Yorkban John F. Kennedy volt a névadó. Szőcs azt mondta, a változtatás csupán minimális költségekkel jár.

A kulturális államtitkárság kezdeményezte a ferihegyi repülőtér névadását, de mivel állami vagyonelemről van szó, a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folytatja - közölte Szőcs Géza. Hozzáfűzte, az állam csupán kisebbségi tulajdonos a repülőtérben, ezért a kormányzat csak a tulajdonostársakkal közösen dönthet - Szőcs tudomása szerint azonban a legjobb úton haladnak a tárgyalások, hogy a ferihegyi repülőtér felvehesse Liszt Ferenc nevét.

A reptér többségi tulajdonrésze (75 százalék, mínusz egy szavazat) 2007 júniusa óta a világ egyik legnagyobb magántulajdonban lévő repülőtér-üzemeltetője, a német Hochtief Airport, illetve négy pénzügyi befektető kezében van. A magyar államnak 25 százalék plusz egy szavazata van.