Csökkent a légszennyezettség Budapesten, de marad a tájékoztatási fokozat

Vágólapra másolva!
Javul a főváros levegője, de Pesthidegkúton még mindig meghaladja a szálló por koncentrációja a szmogriadó tájékoztatási küszöbét. Több vidéki nagyvárosban is szmogriadó van.
Vágólapra másolva!

Nem kellett elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban, csökkent a levegő szállópor-koncentrációja. A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök reggeli közleménye szerint azonban továbbra is érvényben marad a tájékoztatási fokozat, mert egy helyen, Pesthidegkúton meghaladja a légszennyezettség ezt az értéket.

A főváros vezetése továbbra is azt kéri a rosszabb környezetvédelmi besorolási autókkal közlekedőktől, hogy válasszák inkább a tömegközlekedést, ez a piros és a fekete plakettű rendszámtáblákra vonatkozik. Azt tanácsolják, hogy a gyermekek, az időskorúaknak és a krónikus betegek, ha lehet, ne menjenek az utcára.

Vidéken nem javult a helyzet

Több vidéki nagyvárosban is átlépte a szálló por koncentrációja a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát. Székesfehérváron, Várpalotán és Miskolcon is szmogriadót rendeltek el, és Pécsen, Sopronban, Dorogon, Esztergomban, Dunaújvárosban, Salgótarjánban és Százhalombattán is rossz a levegő.