Kínjáról és filozófiájáról beszélt a Facebookon Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök válaszai a Facebook-közösség kérdéseire, videó
Vágólapra másolva!
Egy több mint 11 perces videót tettek közzé Orbán Viktor Facebook-oldalán, amelyben a miniszterelnök többek között arról beszél, hogy a fiatalok jövője az egyik olyan kérdés, ami "kínozni" szokta. Közölte azt is, hogy a szabad pálinkafőzés bevezetése a kormánya filozófiáját is tükrözi.
Vágólapra másolva!

Szerdán délelőtt közzétették a miniszterelnök Facebook-oldalán azt a videót, amelyben Orbán Viktor a hozzá érkezett kérdésekre válaszol. A 11 és fél perces felvételen Orbán ingujjban, felnyitott laptop előtt ülve beszél kormánya bő féléves tevékenységéről, nagyrészt megismételve azt, amit erről már korábban is elmondott.

Orbán idézte az egyik kérdést, amely úgy hangzott, hogy "mikor lehet becsületes munkából megélni Magyarországon?", és a miniszterelnök szerint erre a válasz az, hogy "akkor, amikor a tisztességes munkáért tisztességes bért kap az ember". Hozzátette, nem hisz abban, hogy a béreket az állam előírásaival meg lehet emelni, mert szerinte az ilyen intézkedéseket mindig kijátsszák. "Az adócsökkentésben hiszek" - mondta Orbán, megjegyezve, hogy ez munkahelyteremtéshez vezet majd, és a bérek akkor növekedhetnek, ha több lesz az álláshely, mint amennyi ember munkát keres.

Közölte, hogy a gazdasággal kapcsolatban leginkább a fiatalok jövője foglalkoztatja. Úgy fogalmazott, hogy "időnként kínoz engem" ez a kérdés. "Napi élményem az, hogy sok olyan tehetséges fiatallal beszélhetek, aki nem Magyarországon akar sikeres lenni. Számomra ez azt üzeni, hogy a fiatal nemzedék nem hisz abban, hogy sikeres országot tudunk felépíteni. Ezért mindent meg fogok tenni azért, hogy a fiatal nemzedék több lehetőséghez jusson" - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök a további tervekről, például a jövő év elejére meghirdetett reformok részleteiről nem beszélt, viszont hosszan sorolta az idei év intézkedéseit. Szerinte a szegény gyerekeknek segítettek azzal, hogy kilakoltatási moratóriumot rendeltek el, valamint azzal is, hogy "rászorítottuk a szülőket arra, hogy a gyerekeket küldjék el az iskolába". Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "Azokat az embereket kell támogatni, akik a gyerekeikért élnek, és nem azokat, akik gyerekekből akarnak élni."

Orbán felsorolt tíz dolgot, amire "közösen büszkék lehetünk". Ide tartozik szerinte az, hogy "a legnagyobb nemzeti egységet hoztuk létre", az adócsökkentés, a családi adózás, a bankadó bevezetése, a kettős állampolgárságról szóló törvény, a bűnözés elleni "valaha volt legszigorúbb törvény", a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott "világra szóló összefogás", a "fölháborító végkielégítések" eltörlése, a politikusok számának csökkentése.

A miniszterelnök megjegyezte, "tizedikként felírtam magamnak a szabad pálinkafőzés jogát", ami szerinte kifejeződése a kormány filozófiájának. "Arra akarjuk biztatni az embereket, hogy mindent tegyenek meg a saját boldogulásuk érdekében, amit megtehetnek, és mi minden akadályt elhárítunk, amit a kormány elhárítani képes" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy a kormány szerinte azt üzeni ezzel, hogy "csak csináld, csak csináljátok". "Ha reklámfilm lenne, azt mondanám: just do it" - idézte Orbán az egyik nagy sportszergyár szlogenjét.

A kormányfő azt mondta, meglepetésként érte az, hogy sok kérdés érkezett az elszámoltatásról. "Nem gondoltam, hogy ez még mindig ilyen erősen dolgozik az emberekben. De úgy látom, régi bűnnek hosszú az árnyéka, és az emberek nem felejtenek" - fogalmazott Orbán, konkrétumot azonban az elszámoltatásnak a folyamatáról sem közölt.